Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eerste vergadering overgangsregering Irak

13 jul 03

De Iraakse overgangsregering is vandaag voor het eerst in vergadering bijeen. Daarmee is de eerste stap op weg naar democratie een feit. Dat stelt Paul Bremer, de Amerikaan die tijdelijk het bewind over het land voert.

De bijeenkomst van de 25 leden tellende raad begon vanmorgen in het vroegere gebouw van de Commissie voor Militaire Industrie in Bagdad. De leden zijn door de coalitie in Irak gekozen na een uitgebreide selectieronde die twee maanden heeft geduurd.

Een officiële ledenlijst van de interimregering is er niet, maar aangenomen wordt dat in ieder geval een aantal belangrijke leiders van sjiitische, soennitische en Koerdische partijen er zitting in hebben. Ook de vanwege een fraudezaak omstreden Achmed Chalabi zou lid zijn.

De regeringsraad heeft daadwerkelijk politieke macht, met onder meer de bevoegdheid ministers te benoemen en de begroting voor 2004 vast te stellen. Volgens een eerder plan van de Amerikanen zou de raad alleen een adviserende taak krijgen, maar daar namen de Irakezen geen genoegen mee. Bremer moest de overgangsregering alsnog belangrijke bevoegdheden toekennen. Hij houdt zelf voorlopig wel het laatste woord in Irak.

Een woordvoerder van Chalabi's Iraaks Nationaal Congres, Entifadh Qanbar zei dat Bremer hem persoonlijk had verzekerd dat de coalitie de beslissingen van de overgangsregering zal respecteren.

Bremer zelf zei zaterdagavond uit te kijken 'naar de beslissingen van de raad op basis van wat goed is voor alle Irakezen'. De Amerikanen hopen dat het aantal aanvallen op coalitietroepen zal afnemen als het voor de daders duidelijk is dat de VS de macht aan plaatselijke leiders wil overdragen. De laatste weken vinden bijna dagelijks aanvallen op Amerikaanse soldaten plaats.

Later vandaag zal de regeringsraad een voorzitter kiezen. De overgangsregering moet de weg bereiden voor een grotere constitutionele raad, die binnen een jaar een nieuwe grondwet moet opstellen. Naar verwachting gaat deze ruim tweehonderd leden tellende conventie in de tweede helft van september aan het werk. In een referendum kunnen de Irakezen daarna stemmen over de grondwet. Vervolgens zal het volk middels vrije verkiezingen een nieuwe regering kiezen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief