Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sharon naar Londen voor ontmoeting met Blair

13 jul 03

De Israëlische premier Ariel Sharon reist vandaag naar Groot-Brittannië voor een driedaags bezoek. Sharon wil de gespannen relatie met Londen verbeteren en de routekaart voor de vrede in het Midden-Oosten bespreken.

De Brits-Israëlische verhoudingen staan onder druk sinds Groot-Brittannië in januari gastland was voor een conferentie over Palestijnse hervormingen waarbij Israël niet was uitgenodigd. Israël reageerde daarop door te verhinderen dat Palestijnse afgevaardigden naar de conferentie konden afreizen.

De spanning liep nog verder op toen de Britse premier Blair diezelfde maand weigerde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Netanyahu te ontmoeten. Israël beweert ook dat het vanwege een Britse boycot geen onderdelen voor militair gebruik uit Groot-Brittannië kan krijgen. Volgens Londen komt dat door 'technische moeilijkheden'.

In interviews in twee Britse kranten voorafgaand aan het bezoek, beschuldigt Sharon de Palestijnse president Arafat ervan zijn gematigde premier Abbas dwars te zitten. Sharon dringt er bij de Europese leiders op aan contacten met Arafat te vermijden. "Die vertragen het vredesproces en ondermijnen de positie van Abbas", stelt de Israëlische premier.

De Israëlische pogingen om Arafat met steun van de VS op een zijspoor te manoeuvreren kunnen niet overal in Europa op steun rekenen. Zaterdag kreeg Arafat nog bezoek van een delegatie van het Britse parlement.

In de Britse zondagskrant The Observer zegt Sharon dat hij gelooft dat het 'Palestijnse probleem' binnen zijn vierjarige ambtstermijn is op te lossen. De premier benadrukt dat alleen hij de kwestie tot een oplossing kan brengen.

Maandag spreekt Sharon met premier Blair. Hij zal ook minister Jack Straw van Buitenlandse Zaken en oppositieleider Iain Duncan Smith ontmoeten. Na zijn bezoek aan Groot-Brittannië vertrekt Sharon woensdag naar Noorwegen voor besprekingen met premier Bondevik. De Noorse politie verwacht duizenden demonstranten bij dat bezoek.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief