Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Al-Qaeda-cel eist aanslagen Irak op

14 jul 03

Een groep die beweert een cel van al-Qaeda te zijn, heeft de recente aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak opgeëist. De groep waarschuwt op een bandopname ook voor een nieuwe, grote anti-Amerikaanse aanslag 'die de ruggengraat van de VS volledig zal breken'.
De videoband, die is uitgezonden door het Arabische tv-station al-Arabia, toont alleen een zwartwit-foto van een man, die gekleed is als islamitische geestelijke. Wie de man is, is onbekend.

De al-Qaeda-zegsman verklaart dat hij deel uitmaakt van de Fallujah-cel van de Gewapende Islamitische Beweging voor al-Qaeda, een tot nu toe onbekende beweging.

Verder zegt hij uit het Iraakse Fallujah te komen, waar veel aanslagen zijn gepleegd. Volgens hem zijn niet Saddam-aanhangers verantwoordelijk voor die aanslagen, maar 'onze broeders in de jihad'.

Hij verwijst daarmee naar een geluidsband, die Arabische zenders begin deze maand uitzonden. Daarop zou Saddam Hoessein de Irakezen oproepen een guerillastrijd te voeren tegen de Amerikaanse en Britse bezetters.

De Amerikaanse minister Rumsfeld zei eerder op de dag voor de tv-zender NBC dat Amerikaanse militairen in Irak op een gewelddadige zomer kunnen rekenen, waarin doden zullen vallen door nieuwe aanslagen.

De afgelopen tijd zijn meer dan dertig Amerikaanse militairen omgekomen door aanslagen van vermoedelijk aanhangers van de verdreven Iraakse dictator Saddam Hoessein.

De VS heeft zo'n 150.000 man in Irak gelegerd. Rumsfeld verwacht in juli een toename van de aanslagen, omdat die maand een groot aantal gedenkdagen van de Ba'ath-partij van de verdreven dictator Saddam Hoessein kent.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief