Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Justitie mag telefoon advocaat niet aftappen'

17 jul 03

Justitie mag gesprekken tussen burgers en advocaten niet afluisteren. Dat is tegen de wet, stelt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in een onderzoek dat vandaag is verschenen.

Politie en openbaar ministerie (OM) zijn onder voorwaarden gerechtigd het telefoonverkeer van verdachten af te tappen. Maar justitie luistert ook stelselmatig gesprekken van strafrechtadvocaten af, constateert het CBP, en dat mag niet. Dat gebeurt bijvoorbeeld als een verdachte wiens telefoonverkeer wordt afgeluisterd, zijn raadsman belt.

Ook volgens woordvoerster Taru Spronken van de Vereniging van Strafrechtadvocaten komt het afluisteren van verdachten en hun advocaten vaak voor. "Ik kan het niet eens inschatten, maar het moeten tienduizenden gesprekken zijn." De Vereniging van Strafrechtadvocaten was de opdrachtgever voor het onderzoek dat vorig jaar werd gestart.

Justitie respecteert het beroepsgeheim van advocaten volgens het college onvoldoende. Het afluisteren is niet alleen strijdig met de bij wet erkende bijzonder positie van beroepsgeheimhouders, maar ook met de wet Politieregisters en de wet Bescherming Persoonsgegevens.

In de studie keek het CBP ook naar mogelijke verbeteringen. Het college stelt onder meer voor dat Justitie alle opgenomen conversaties met raadslieden direct vernietigt. Op dit moment worden die gesprekken bewaard en uitgewerkt volgens een instructie van het OM.

Nog beter zou zijn helemaal te voorkomen dat gesprekken met advocaten worden opgenomen. Dat kan door middel van nummerherkenning, adviseert het college. Aan het telefoonnummer kan Justitie al zien wanneer een cliënt met zijn advocaat belt, en dan kan men de opname-apparatuur uitschakelen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief