Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Stem 'Saddam' hekelt overgangsregering Irak

17 jul 03

Een Arabische televisiezender heeft een geluidsband laten horen waarop een recente opname van Saddam Hoessein te horen zou zijn. De voormalige Iraakse dictator bekritiseert op de band onder meer de nieuwe overgangsregering.

De band lijkt nieuw, aangezien de overgangsregering zondag pas voor het eerst bijeen kwam. De zender al-Arabiya liet bij het geluidsfragment een foto van een man met witte baard en een tulband zien. De zender gaf geen details over de herkomst van de band. Het station zond de band uit op de dag waarop de Ba'ath-partij 35 jaar geleden aan de macht kwam. Voor de val van het regime van Saddam was dat een nationale feestdag in Irak.

Bezetter
Saddam, als hij het is, gaat op de opname fel tekeer tegen de Amerikanen en Britten in Irak en het nieuwe Iraakse bestuur. "Hoe kunnen mensen iets hebben aan een bestuur dat is benoemd door de buitenlandse bezetter", zei de stem. "Wat kunnen degenen die door de buitenlandse bezetter zijn benoemd het volk en de natie bieden, anders dan de wil van de bezetter?"

Ook ageert de stem tegen president Bush en premier Blair. Hij beschuldigt de Amerikaanse en Britse leiders ervan "te hebben gelogen tegen hun volk" om de oorlog tegen Irak te rechtvaardigen.

Het is de tweede keer in één maand dat een mogelijke opname van de vroegere Iraakse leider opduikt. De eerste werd op 4 juli, onafhankelijkheidsdag in de VS, uitgezonden door al-Jazeera. Na onderzoek stelde de Amerikaanse inlichtingendienst CIA dat de stem "zeer waarschijnlijk" echt van Saddam was.

Laag moreel
De Amerikaanse troepen in Irak zijn vanwege de vroegere nationale feestdag extra alert op aanvallen van aanhangers van Saddam. Soldaten versterkten posities in de hoofdstad. De afgelopen weken werden tientallen Amerikanen gedood bij aanslagen.

Gisteren kwam een soldaat om in een granaataanval op een konvooi. Daarmee kwam het totaal aantal Amerikaanse slachtoffers in Irak op 147, evenveel als in de golfoorlog van 1991. Sommige Amerikaanse soldaten hebben zich in het openbaar beklaagd over de onzekerheid die bestaat over wanneer de troepen naar huis kunnen. Een groep soldaten sprak gisteren op de Amerikaanse televisie over het lage moreel onder de troepen en hun teleurstelling in defensieminister Donald Rumsfeld.

Guerrilla-campagne
Generaal John Abizaid, hoofd van het centrale commando van de Amerikanen in Irak, zei gisteren dat de opstandige Irakezen bezig waren met "een typische guerrilla-achtige campagne" tegen de coalitietroepen. Naast elementen van de Ba'ath-partij zouden ook leden van Ansar al-Islam, een fundamentalistische groep verbonden aan al-Qaeda, aanvallen uitvoeren, aldus Abizaid."Het is een conflict van lage intensiteit naar onze maatstaven, maar het is oorlog, hoe je het ook wilt noemen."

Dat werd tot voor kort steeds ontkend door zijn baas, minister Rumsfeld. De defensieminister zei zondag op de Amerikaanse televisie nog dat er in Irak geen sprake is van een guerrillaoorlog.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief