Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Britse politie vindt lichaam vermiste expert

18 jul 03

De Britse politie heeft vrijdagochtend het lijk gevonden van de vermiste wapenexpert dr. David Kelly. Hij was het middelpunt geworden van de affaire over de aantijging van de omroep BBC dat de Britse regering een dossier over de massavernietigingswapens van Irak heeft opgeblazen om de oorlog tegen Irak te rechtvaardigen.

Kelly, die voor het ministerie van Defensie werkte, was genoemd als de bron van de BBC, maar hijzelf heeft dat ontkend, al heeft hij wel toegegeven dat hij met een journalist van de BBC over Irak had gesproken. De Britse regering heeft meegedeeld dat er een onafhankelijk onderzoek komt als blijkt dat de dode man inderdaad Kelly is. Dat deelde een woordvoerder van premier Blair mee in het vliegtuig waarmee Blair op weg was van Washington naar Tokio.

De rechter die het onderzoek leidt, krijgt volgens de woordvoerder toegang tot alle regeringsdocumentatie. Officieel moet nog worden vastgesteld of de dode man die in de omgeving van Abingdon in Oxfordshire is gevonden, de 59-jarige microbioloog Kelly is. Maar volgens de politie staat vrijwel vast dat hij het is. De definitieve vaststelling wordt niet voor zaterdag verwacht. De doodsoorzaak is nog niet opgehelderd. Daarvoor is een sectie nodig. Wanneer die plaatsvindt, is nog niet bekend.

Kelly werd sinds donderdagmiddag vermist. Hij had omstreeks drie uur tegen zijn vrouw gezegd dat hij een wandeling ging maken in de omgeving. Toen hij 's avonds laat nog niet thuis was, sloeg zijn familie alarm, waarop een zoekactie van start ging. Kelly was een ervaren wandelaar die goed bekend is in het gebied waar hij zijn wandeling ging maken.

Kelly - een voormalig VN-wapeninspecteur die tientallen malen in Irak is geweest - voelde zich volgens zijn vrouw overweldigd door de aandacht van de media sinds hij dinsdag was gehoord door de commissie voor Buitenlandse Zaken van het Lagerhuis. Die probeert uit te zoeken hoe de BBC aan de informatie is gekomen dat in het Irak-dossier mededelingen staan die niet gesteund worden door betrouwbare informatie. Die informatie was volgens de bron van de BBC in het dossier opgenomen onder druk van Blairs adviseur Alastair Campbell. Van Kelly wilde de commissie onder meer weten wat hij tegen BBC-journalist Andrew Gilligan had gezegd over het Irak-dossier van de Britse regering.

Het ministerie van Defensie had gezegd dat Kelly vrijwillig had verklaard dat hij met Gilligan had gesproken en dat hij daarvoor een lichte berisping had gekregen omdat hij geen toestemming had gevraagd. Kelly gaf toe dat hij een week voor de opzienbarende uitzending met de journalist had geluncht, maar dat hij zelf niet dacht dat hij de bron was voor diens mededeling in de uitzending dat de regering het rapport had opgeblazen. Hij zei dat Gilligans verslag van het onderhoud met zijn bron zo verschillend was van het gesprek dat hij met hem had gehad, dat hij niet kon geloven dat hij de bron was. Bovendien ontkende hij de naam van Campbell te hebben genoemd.

De commissie zei na de zitting van dinsdag dat zij het 'zeer onwaarschijnlijk' achtte dat Kelly de belangrijkste bron was van de BBC. Leden van de commissie hadden tijdens de bijeenkomst gezegd te vermoeden dat Kelly als 'zondebok' naar voren beschoven was om hoge functionarissen uit de wind te houden. De BBC blijft weigeren zijn "belangrijke bron binnen de veiligheidsdiensten" te noemen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief