Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kelly was bron voor gewraakte BBC-aantijging

21 jul 03

David Kelly, de wapenexpert die donderdag zelfmoord pleegde, was wel degelijk de bron voor de omstreden BBC-aantijging dat de Britse regering bewust de dreiging van de Iraakse massavernietigingswapens heeft aangedikt. Dat zegt een woordvoerder van de BBC. Tot dusver weigerde de omroeporganisatie de naam te noemen omdat Kelly anonimiteit was beloofd.

De Britse regering dacht al langer dat Kelly achter het omstreden bericht zat. De wapendeskundige zelf had tijdens zijn getuigenis voor een commissie van het Lagerhuis nog met klem ontkend dat hij de bron was. Wel gaf hij toe dat hij met BBC-journalist Gilligan had gesproken. Kelly werkte freelance voor het Britse ministerie van Defensie en was expert op het gebied van het Iraakse wapenprogramma. Hij was eerder werkzaam als VN-inspecteur in Irak.

Twee dagen na zijn verhoor, waarin hij vooral door de Labour-leden van de commissie zwaar onder druk werd gezet, pleegde Kelly zelfmoord. Volgens zijn familie was de druk van de media hem te veel geworden. Ook was hij zwaar ontgoocheld dat Defensie, volgens hem tegen de afspraken in, zijn naam naar buiten had gebracht.

De Britse premier Blair, die op dit moment een rondreis maakt door het Verre Oosten, is blij met de bekendmaking van de BBC. Ondanks toenemende druk in eigen land is de premier niet van plan vervroegd terug te keren naar Londen. De conservatieve oppositie wil dat het parlement wordt teruggeroepen van reces om de crisis te bespreken.

Volgens Blair zou zo'n debat de gemoederen alleen maar verder verhitten. Ook wil hij de conclusies afwachten van het onafhankelijk juridisch onderzoek naar de dood van Kelly. "Als daaruit blijkt dat de regering fouten heeft gemaakt, zal ik mijn verantwoordelijkheid nemen." Blair is eventueel bereid om zelf een getuigenis af te leggen, als de rechter hem daartoe oproept.

In het gewraakte regeringsrapport stond dat Irak in staat zou zijn om binnen 45 minuten massavernietigingswapens in te zetten. Volgens BBC-journalist Gilligan werd de twijfelachtige passage in het rapport opgenomen onder druk van Downing Street 10, om zo de oorlog tegen Irak te rechtvaardigen.

Een parlementaire onderzoekscommissie sprak de regering onlangs vrij van bewuste misleiding. Wel concludeerde de commissie dat de regering de 45-minuten-claim nooit zo prominent in het rapport had mogen opnemen. De terminologie was volgens de commissie 'stelliger' dan in inlichtingenkringen gebruikelijk is.

De aantijgingen van de BBC leidde tot een hevige aanvaring tussen de omroeporganisatie en de regering. Verscheidene ministeries eisten dat de BBC openlijk afstand zou nemen van Gilligan, en haar excuses zou aanbieden. De omroep heeft dat tot dusver geweigerd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief