Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Noodfonds voor vergoeding nieuw Alzheimer-medicijn

21 jul 03

De Stichting Alzheimer Nederland heeft een noodfonds opgericht om het nieuwe geneesmiddel memantine te vergoeden. Een actie onder de 200.000 donateurs van de Stichting moet het nieuwe fonds vullen. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid heeft vergoeding door het ziekenfonds afgewezen.

Met deze actie neemt de stichting het werk van het ziekenfonds over. De maandelijkse kosten van het middel bedragen 93 euro. Een woordvoerder van de stichting schat dat het middel aan enige duizenden patiënten per jaar zal worden voorgeschreven.

Memantine is een medicijn voor de behandeling bij een matig ernstige tot ernstige vorm van de ziekte van Alzheimer. Het geneesmiddel belemmert de aanmaak van de neurotransmitter glutamaat. Bij een te hoge concentratie verstoort glutamaat de signaaloverdracht tussen hersencellen.

Volgens het ministerie heeft het middel geen therapeutische meerwaarde, zo liet een woordvoerder woensdag weten. Rivastigmine wordt wel vergoed. De Stichting Alzheimer stelt echter dat dit middel bestemd is voor mensen die een lichte vorm van de ziekte hebben. Memantine is vorig jaar september geregistreerd in Nederland en wordt uitsluitend voorgeschreven door gespecialiseerde artsen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief