Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zonen van Saddam gedood

22 jul 03

De zonen van Saddam Hoessein, Uday en Qusay, zijn door Amerikaanse troepen gedood bij een vuurgevecht in de stad Mosul in Noord-Irak. Dat heeft commandant Sanchez van de Amerikaanse troepen in Irak bevestigd. Nadat het nieuws in Bagdad bekend was geworden, waren in de hele stad vreugdeschoten te horen.

Eerder werd al gemeld dat tijdens een hevige schietpartij bij een villa in de Noord-Iraakse stad vijf mensen waren gedood, onder wie vier hooggeplaatste getrouwen van Saddam. Vijf anderen raakten gewond bij de aanval.

Volgens Majoor Trey Cate van de 101e luchtlandingsdivisie duurde de schietpartij vier uur. De villa werd met granaten en anti-tankgeschut bestookt. Aan de actie namen tweehonderd Amerikaanse militairen deel.

De Amerikanen hadden een tip gekregen dat er leden van het oude regime in de villa aanwezig waren. De Amerikanen hadden een beloning van vijftien miljoen dollar uitgeloofd voor de tip die zou leiden tot de arrestatie van beide mannen. Sanchez zei te verwachten dat de beloning zou worden uitbetaald.

Saddams zonen speelden een belangrijke rol in de regering van hun vader. Ze staan er beiden om bekend even onmenselijk en meedogenloos te zijn als hun vader. Sinds de val van het regime op 9 april waren Uday en Qusay net als hun vader spoorloos.

De flamboyante Uday (39) is de oudste zoon van Saddam. Hij staat bekend als een agressieve playboy. Uday heeft de reputatie van pathologische moordenaar en gold lange tijd als Saddams opvolger. In 1996 raakte hij echter gewond bij een aanslag, waar zijn vader de hand in zou hebben gehad. Hij raakte bij de aanslag gedeeltelijk verlamd.

Ook na de aanslag op zijn leven bleef Uday een machtig persoon in Irak. Hij stond aan het hoofd van Feday, een paramilitair burgerleger dat binnenlandse tegenstanders neersloeg. Ook was hij eigenaar van de populairste krant van Irak, Babil, en van een rock-station dat geliefd was bij jongeren. Daarnaast was Uday lid van het Iraakse parlement.

Na de aanslag op Uday's leven nam zijn jongere broer Qusay (36) diens plaats in als zijn vaders favoriet. De ambitieuze en geslepen Qusay was na Saddam de machtigste man van Irak. Bij de Irakezen ligt hij minder goed, getuige zijn bijnaam 'meneer Slang'.

Qusay was onder meer commandant van de elitetroepen van de Republikeinse Garde. Hij had sinds 1990 de controle over in ieder geval vier van de acht Iraakse geheime diensten. In deze hoedanigheid was hij ook verantwoordelijk voor het martelen van gevangenen. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor de executie van duizenden gevangenen die in de jaren negentig plaatsvond om de gevangenissen 'op te schonen'.

Qusay werd hij door zijn vader benoemd tot plaatsvervanger bij noodtoestanden. Daaruit bleek dat hij leek te worden klaargestoomd om zijn vader op te volgen. Qusay vertoonde zich slechts zelden in het openbaar.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief