Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Reeks aanslagen wordt langer

10 nov 04

De reeks aanslagen op islamitische moskeeŽn, gebedshuizen, scholen en Nederlandse kerken, wordt langer.

In de nacht van dinsdag op woensdag woedde in kleine brand in een moskee in Heerenveen. Het vuur was aangestoken, aldus de politie. Een politiepatrouille kon het brandje gemakkelijk blussen.

Op tenminste elf andere plaatsen zijn de afgelopen week branden gesticht, is een bom geplaatst, zijn leuzen gekalkt of anderszins vernielingen aangericht. Of er sprake is van een onderlinge samenhang, is volstrekt onduidelijk. Politie en justitie willen nauwelijks iets zeggen over het verloop van de verschillende onderzoeken. Alleen in Huizen en Rotterdam zijn verdachten opgepakt.

Het onderzoek naar de recente aanslagen op de islamitische basisscholen Tarieq Ibnoe Ziyad in Eindhoven en Bedir in Uden heeft voor zover bekend nog niets opgeleverd. Politie en justitie hulden zich woensdagmorgen in stilzwijgen. Het technisch onderzoek in Eindhoven is afgerond. In Uden is dat nog in volle gang.

Hoewel de politie ruim twintig islamitische panden in Uden extra in de gaten hield, kwam de brandstichting in de school toch als een volkomen verrassing, aldus burgemeester J. Kersten. Van spanningen of agressie jegens allochtonen is volgens haar in Uden geen sprake. De gemeente stelt alles in het werk om voor de ruim honderd leerlingen snel vervangende schoolruimte te vinden.

De tweehonderd leerlingen van de school in Eindhoven, waar in de nacht van zondag op maandag een bom ontplofte, konden er woensdag weer terecht. Volgens directeur J. van der Looy worden nog geen lessen gegeven. "We beginnen met praten, heel veel praten." De bewaking van islamitische objecten in Eindhoven gaat vooralsnog door.

De brand die dinsdagvond kort woedde in een voorportaal van de voormalige Pauluskerk in Boxmeer, is aangestoken. Een woordvoerder van de politie heeft dat bevestigd. De kerk was al twee jaar niet meer als zodanig in gebruik. De ruimte was ingericht als sporthal.

10 november 2004

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief