Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geen doodstraf voor Britten op Guantanamo

23 jul 03

De twee Britten die op de Amerikaanse luchtmachtbasis Guantanamo Bay op Cuba vastzitten op verdenking van terrorisme zullen niet de doodstraf krijgen. Dat heeft de Britse procureur-generaal Goldsmith laten weten.

De VS maakte enkele dagen geleden al bekend dat de berechting van de Britten is opgeschort. De Britse premier Blair had vorige week tijdens zijn bezoek aan president Bush op het uitstel aangedrongen. Het proces tegen de Britten zal naar alle waarschijnlijkheid worden hervat. Londen liet al eerder weten niet gelukkig te zijn met de berechting van de Britse burgers door militaire commissies, omdat het Britse rechtssysteem zo'n constructie niet kent.

De VS houdt op Cuba 600 verdachten van terreurdaden vast,onder wie negen Britten. De berechting door militaire commissies is omstreden omdat die commissies niet aan internationale normen voor een eerlijke rechtsgang voldoen. Het door de VS ingestelde militaire tribunaal is bevoegd om de doodstraf op te leggen.

De twee Britten, Moazzam Begg (35) en Feroz Abassi (22) zijn twee van de negen Britten die op Guantanamo Bay worden vastgehouden. Begg werd opgepakt in Pakistan in februari 2002 en een jaarlang vastgehouden in Afghanistan, voordat hij naar Cuba werd overgebracht. Abassi werd een maand eerder in Afghanistan opgepakt. De zaak zorgde voor grote onrust in Groot-Brittannië en leidde er zelfs toe dat meer dan 250 leden van het parlement een petitie tekenden waarin ze hun bezorgdheid uitten.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief