Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlandse stabilisatiemacht in Irak

23 jul 03

De eerste grote groep Nederlandse militairen die deel uitmaken van de internationale stabilisatiemacht SFIR is uit Koeweit vertrokken naar het zuiden van Irak. De 300 militairen gaan daar samen met de al aanwezige kwartiermakers het hoofdkamp bij Assamawah in de provincie al-Muthanna verder opbouwen. Uiteindelijk worden daar 1100 Nederlanders gestationeerd.

Het contingent bestaat vooral uit militairen van de 14de ondersteuningscompagnie van de mariniers en een detachement van 103de constructiecompagnie van de landmacht. Een klein groepje staf en logistiek personeel is onderweg naar Shaiba, bij de havenstad Basra, waar het contingentscommando is gevestigd.

De 300 militairen hebben in Koeweit twee weken kunnen wennen aan de weersomstandigheden. In de provincie al-Muthanna, die voor 80 procent uit woestijn bestaat, kunnen de temperaturen in de schaduw soms oplopen tot boven de 50 graden. De komende weken zal om de paar dagen personeel dat in Koeweit is geacclimatiseerd, worden overgebracht naar de Nederlandse bases in Zuid-Irak.

De kern van het Nederlandse contingent is een bataljon van 650 mariniers. Zij worden ondersteund door 250 man van de Landmacht, 90 militairen van de luchtmacht met drie Chinook-transporthelikopters en 25 man van de marechaussee.

De Nederlandse SFIR-troepen, die onder Brits commando staan, nemen op 1 augustus de taken van de Amerikanen in de provincie al-Muthanna over. Ze blijven in eerste instantie zes maanden in Zuid-Irak, maar die periode kan met nog eens zes maanden worden verlengd.

De commando-overdracht wordt via een lokale radiozender bekendgemaakt aan de bevolking. Voornaamste opdracht is de regio stabiel te houden en het lokaal bestuur de gelegenheid te geven zich te organiseren.

Volgens minister Kamp van Defensie kunnen Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en helikopters de Nederlanders binnen een kwartier te hulp schieten als die ernstig worden belaagd. Britse militairen kunnen binnen zes uur steun geven en binnen twaalf uur zwaar materieel inzetten.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief