Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geen cassatie in zaak-Van der G.

24 jul 03

Zowel het Openbaar Ministerie als de advocaten van Volkert van der G. gaan niet in cassatie tegen het arrest van het gerechtshof in Amsterdam. Het hof bepaalde vorige week in hoger beroep dat Van der G. achttien jaar cel krijgt vanwege de moord op Pim Fortuyn op 6 mei 2002 in het Mediapark in Hilversum.

Het OM en de advocaten konden alleen in cassatie gaan als zij vonden dat de rechtsregels niet goed waren toegepast. Beiden vinden echter dat het proces netjes is afgerond. Vorige week stelden de partijen al dat ze tevreden waren over het arrest, met name vanwege de motivering.

Het OM had in hoger beroep levenslang geëist, terwijl de advocaten zestien jaar cel voldoende vonden. Het gerechtshof sloot zich op 18 juli echter aan bij de straf die de rechtbank op 15 april had opgelegd: achttien jaar cel.

Wel was de motivering van het gerechtshof anders. Het tilde bijvoorbeeld zwaarder aan de inbreuk op de democratie die de moord teweeg heeft gebracht. Ook stelden de raadsheren in tegenstelling tot de rechter dat Van der G. in herhaling zou kunnen vallen.

Daar stelden zij omstandigheden tegenover die geen levenslange gevangenisstraf rechtvaardigen, zoals de zwaarte van de detentie van Van der G. (het voortdurende cameratoezicht, geen contact met mede-gevangenen).

Effectief betekent de uitspraak van het gerechtshof dat Van der G. in 2014 weer vrij man is. In Nederland geldt dat een gevangene tweederde van zijn straf moet uitzitten, in dit geval dus twaalf jaar. Verder wordt het voorarrest vanaf 6 mei 2002 van de straf afgetrokken.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief