Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Grote allochtone gemeenschap in Laakkwartier

10 nov 04

De Haagse wijk Laakkwartier kent veel bewoners vanallochtone afkomst. Veel bewoners zijn van Surinaamse, Turkse of Marokkaanse afkomst. Er staan voornamelijk oude woningen in de wijk, de meeste zijn tussen 1920 en 1939 gebouwd. De helft van de bewoners leeft van een modaal tot minimum inkomen.

Volgens Stiom, de Stichting ter ondersteuning van de gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening Den Haag, is het stadsdeel Laak, waarvan Laakkwartier onderdeel is, multicultureel. Ongeveer de helft van het aantal inwoners is van niet-Nederlandse afkomst. Verder kenmerkt Laak zich door een hoger dan gemiddeld percentage werkloosheid en hebben veel bewoners een laag opleidingsniveau, aldus Stiom.

Regelmatig vinden ongeregeldheden plaats in de wijk. Tijdens het EK voetbal van afgelopen zomer verrichte de politie diverse arrestaties omdat bewoners vernielingen aanrichtten. In de wijk gold uit voorzorg een samenscholings- en alcoholverbod. Een aantal jaren geleden kwam de wijk negatief in het nieuws na commotie over het gezinsvervangend tehuis voor verstandelijk gehandicapten Humanitas. Bewoners van dit huis werden regelmatig gepest, er werd brand gesticht, gestolen en er werden ruiten ingegooid.

Sinds 2002 heeft het stadsdeel Laak het buurtvaderproject Al-Wasl ('contact'). Buurtvaders werken met politiebureau Laak samen aan de problemen met jongeren, bevorderen de veiligheid en de leefbaarheid in Laak en scherpen de sociale controle aan.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief