Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Lid Iraakse regeringsraad herkent zoons Hoessein

24 jul 03

Een lid van de Iraakse regeringsraad die de lijken van Uday en Qusay Hoessein donderdag heeft gezien, zegt er zeker van te zijn dat het de zonen van de verdreven president Saddam Hoessein betreft. "Er is geen twijfel mogelijk dat dit de lichamen van Qusay en Uday zijn", aldus Muwaffak al-Rubaiei na een bezoek aan het mortuarium in Bagdad.

Leden van de 25 koppen tellende regeringsraad waren uitgenodigd om de lichamen te komen bekijken. Volgens Muwaffik al-Rubaiei waren de bezoekende leden van de raad het met elkaar eens dat het de lichamen van de broers zijn. Volgens hem heeft de regeringsraad geen besluit genomen wat er met de stoffelijke resten moet gebeuren.

Het persbureau Reuters heeft foto's van de lijken van de beide mannen van het Amerikaanse leger mogen zien en meldt dat Uday en Qusay herkenbaar waren. Uday had een deel van de bovenlip en de neus verloren. Zijn broer had geen wonden aan zijn gezicht. De foto's toonden de torso en gezicht van beide gevreesde broers. Saddam Hoessein is nog steeds spoorloos.

Amerikaanse militairen vermoeden dat Uday door een kogel in zijn hoofd is gestorven. Onduidelijk is of hij zelfmoord heeft gepleegd of door Amerikaanse militairen is gedood. Veel Irakezen twijfelen aan de dood van Uday en Qusay Hoessein. Zij willen dat de coalitietroepen bewijs overleggen.

Het duo kwam dinsdag in Mosul in een vuurgevecht met Amerikanen om het leven. De Amerikaanse strijdkrachten in Irak gaven de foto's van de lichamen van Uday en Qussay donderdagmiddag vrij. Dat gebeurde na toestemming van de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief