Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rapport: fouten FBI en CIA rond 9/11

25 jul 03

De FBI en de CIA hebben voor 11 september 2001 grove fouten gemaakt, blijkt uit een rapport van het Congres dat later vandaag zal verschijnen. Ze zagen belangrijke aanwijzingen over het hoofd en deelden hun gegevens niet. De dreiging van al-Qaeda in de VS hebben zij hierdoor niet goed ingeschat.

De inlichtingendiensten hadden echter niet kunnen weten wanneer en op welke manier de aanslagen van 11 september 2001 zouden plaatsvinden, ook niet als zij foutloos te werk waren gegaan. Een deel over de mogelijke band tussen de daders en Saoedi-Arabië is weggelaten uit de openbare versie van het rapport. Het Congres zegt dit te hebben gedaan om de relatie tussen de VS en Saoedi-Arabië te beschermen.

Saoedi-Arabië heeft ontstemd gereageerd op het rapport. Het weglaten van passages had van Prins Bandar bin Sultan, de Saoedische ambassadeur in de Verenigde Staten, niet gehoeven. "Saoedi-Arabië heeft niets te verbergen. Wij zijn bereid om publiekelijk vragen te beantwoorden, maar we kunnen niet reageren op niet gepubliceerde pagina's", aldus Bin Sultan.

De ambassadeur herhaalde het regeringsstandpunt van Riyad dat Saoedi-Arabië geen contact heeft gehad met de vliegtuigkapers die de aanslagen pleegden, noch met het terreurnetwerk van Osama bin Laden. Vijftien van de negentien vliegtuigkapers waren afkomstig uit Saoedi-Arabië.

Het gecensureerde deel van het rapport zou onder meer gaan over de acties die Saoedi-Arabië onderneemt om terreur te bestrijden. Wat er precies staat is onduidelijk, maar Washington zegt al langer dat Riyad te weinig doet om terreuraanslagen tegen te gaan.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief