Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS toont lijken Uday en Qusay

25 jul 03

De Amerikaanse autoriteiten in Irak hebben aan vijftien journalisten de lichamen getoond van Uday en Qusay, de zonen van Saddam Hoessein. Daarbij zijn video-opnamen gemaakt die eerst door Arabische stations, en later ook door Amerikaanse televisiezenders zijn uitgezonden.

Anders dan op de foto's die gisteren zijn vrijgegeven, zijn de gezichten in de video-opnames van de twee gefatsoeneerd. Zo is de baard van Qusay afgeschoren, omdat hij gewoonlijk alleen een snor had. Die is nog wel te zien. Ook is een kogelgat in de schedel van Qusay nog te zien. De foto's en videobeelden zijn vooral bedoeld om sceptische Irakezen van de dood van Uday en Qusay te overtuigen. De VS hoopt dat hiermee de guerrilla tegen Amerikanen in Irak aan kracht inboet.

Sommige Irakezen reageerden gisteren nog sceptisch op de eerste foto's en stelden dat videobeelden van de hele lichamen van de twee geloofwaardiger zouden zijn. Die tv-beelden zijn er nu, maar het is nog de vraag of alle Irakezen de cosmetische operatie begrijpen. Zo'n behandeling is in de Arabische wereld zeer ongebruikelijk.

In de als mortuarium ingerichte legertent op het vliegveld van Bagdad benadrukten woordvoerders van het Amerikaanse leger dat het reconstrueren van de gezichten niet was bedoeld om het Iraakse volk voor de gek te houden.

De Amerikanen stelden dat op basis van de gebitten en medische gegevens bewezen is dat het om de broers gaat. Vier voormalige naaste medewerkers van Saddam Hoessein hebben de lichamen ook als die van qusay en Uday geïdentificeerd.

De aanwezige journalisten kregen ook een othopedische plaat te zien die afkomstig was uit het been van Uday. Volgens de legerwoordvoerders klopt het serienummer met dat van de plaat die in 1996 na een mislukte aanslag werd aangebracht.

Er worden ook DNA-testen uitgevoerd, maar die kunnen geen overtuigend bewijs leveren omdat de legerartsen niet over DNA beschikken waarvan zeker is dat het van de broers afkomstig is. De Amerikanen zeggen wel te beschikken over het DNA van Saddam.

De lichamen van de twee broers zullen worden ingevroren om ontbinding tegen te gaan. Wat er uiteindelijk met de stoffelijk overschotten gebeurt, is niet bekend. Volgens moslimtraditie moeten overledenen zo snel mogelijk worden begraven. Niemand heeft zich echter gemeld voor de lichamen. "Als familieleden contact met ons zoeken, willen we graag met hen praten", aldus een woordvoerder van de overgangsregering in Irak.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief