Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De gangen van Samir A. en Mohammed B.

11 nov 04


11 november 2004

Samir A. en Mohammed B. werden al enige tijd in de gaten gehouden door politie, justitie en de inlichtingendiensten, zo blijkt uit de feitenreconstructie die de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) woensdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Hieronder volgt een overzicht:

2002
1 augustus
Mohammed B. komt voor het eerst in beeld, omdat hij een stuk schrijft over normen en waarden met koranteksten in een blad van Buurtbeheer Over 't Veld.

29 augustus
De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) komt bij een onderzoek naar een andere radicale moslim Mohammed B. tegen. B. staat namelijk ingeschreven op het adres Marianne Phillipsstraat 27 in Amsterdam, het adres waar ook het doelwit van de AIVD zou wonen. Onderzoek levert echter geen spoor van het doelwit op.

december
Op het adres van B. worden huiskamerbijeenkomsten gehouden, zo rapporteert de Regionale Inlichtingendienst (RID) aan de AIVD.

2003

29 januari
De RID meldt aan de AIVD dat twee jonge moslims worden vermist.

1 februari
De twee worden aangehouden aan de grens tussen Oekraïne en Rusland. De AIVD trekt de conclusie dat beiden op weg waren naar Tsjetsjenië om deel te nemen aan de jihad. Een van de twee blijkt later Samir A. te zijn.

Rondom 5 februari
De AIVD adviseert burgemeester Cohen van Amsterdam om te gaan praten met de ouders van de jongens. Een "groots opgezet" onderzoek leidt tot de conclusie dat de reis niet professioneel was opgezet.

Rondom 19 februari
De AIVD concludeert dat de reis van de twee duidt op "puberaal gedrag". Wel zijn er aanwijzingen dat het om een breder fenomeen gaat en dat de twee onderdeel van een groepje zijn, het zogeheten Hofstadnetwerk.

Voorjaar
Dit netwerk radicaliseert volgens de AIVD. De leider verblijft geregeld op het adres van Mohammed B. in Amsterdam. B. zelf komt in deze fase "niet duidelijk naar voren". Hij lijkt de groep vooral te ondersteunen, met zijn woonruimte en zijn auto.

September/oktober
Het onderzoek naar de Hofstadgroep komt in een stroomversnelling. De groep vertoont "conspiratief gedrag". Mohammed B. behoort niet tot de kern van het netwerk, wel constateert de regiopolitie dat hij radicaler wordt.

17 oktober
Vijf leden van het Hofstadnetwerk, onder wie Samir A., worden aangehouden in verband met een terrorismeonderzoek. Op het adres van B. vindt een doorzoeking plaats, omdat een van de verdachten er zou verblijven. Dat is niet het geval. Wel vindt de politie hier een in het Arabisch geschreven martelaarsbrief. B. wordt nog steeds niet als "een belangrijke actor" beschouwd.

2004

21 april
De RID doet een zogeheten naslagonderzoek naar enkele leden van de Hofstadgroep, onder wie Mohammed B.. Ook stuurt de dienst de AIVD een foto op van B..

2 mei
De AIVD vraagt de RID om informatie over de bewoners van het de Marianne Phillipsstraat 27, het adres van B..

Mei/juni
De naam van B. duikt regelmatig op in het onderzoek naar de geestelijk leider van de Hofstadgroep, die 'de Syriër' wordt genoemd. Hij verblijft geregeld bij B..

Juni
Een aangehouden lid van de groep vertelt dat B. de martelaarsbrief die in oktober is gevonden op de Marianne Phillipsstraat 27, heeft geschreven. Volgens de aangehouden man is B. "een gevaarlijk persoon", die gelooft in de ideologie van Takfir. De AIVD gelooft dit niet, omdat de verdachte zelf bekend is als zeer radicaal "en redenen heeft om de aandacht van zichzelf weg te leiden en zichzelf vrij te pleiten door anderen te belasten". Bovendien heeft de ervaring de AIVD geleerd dat leden van radicaal-islamitische netwerken "vrijwel altijd ontwijkende en misleidende antwoorden" geven.

30 juni
Samir A. wordt aangehouden op verdenking van het plegen van een overval op een supermarkt. Bij de doorzoeking van zijn woning vindt de politie foto's, plattegronden en routebeschrijvingen die duiden op voorbereidingen voor een aanslag. Van een mogelijke betrokkenheid van Mohammed B. blijkt niets.

13 juli
Uit het onderzoek naar Samir A. blijkt dat er rondom hem een netwerk bestaat. De naam van Mohammed B. valt ook.

21 juli
Het Openbaar Ministerie (OM) besluit om telefoons af te tappen, onder andere het nummer van het huisadres van Mohammed B.. Deze taps leiden niet tot "relevante resultaten".

9 augustus
Het mobiele nummer van B. wordt getapt, omdat blijkt dat verschillende leden van de Hofstadgroep met hem in contact staan. De tap wordt op 21 oktober beëindigd, omdat B. de telefoon niet meer gebruikt.

29 september
Mohammed B. krijgt een proces-verbaal wegens zwartrijden in het openbaar vervoer. Hij maakt amok en wordt aangehouden. De AIVD krijgt de papieren die eerder bij hem thuis zijn gevonden. De papieren bevatten tal van telefoonnummers en e-mailadressen, waaruit blijkt dat de meeste contacten van B. bekenden zijn uit het Hofstadonderzoek.

2 november
Theo Van Gogh wordt om kwart voor negen om het leven gebracht. Mohammed B. wordt aangehouden als verdachte.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief