Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wet moet kapotgraven leidingen onder grond voorkomen

25 jul 03

Netbeheerders en gravers moeten wettelijk verplicht worden beter te communiceren. Zo kan voorkomen worden dat bij graafwerkzaamheden ondergrondse leidingen worden beschadigd. Dat schrijven de ministers Brinkhorst van Economische Zaken, Peijs van Verkeer en Dekker van VROM aan de Tweede Kamer.

Beschadigingen aan netten voor gas, elektriciteit en telefoon zijn in veel gevallen te voorkomen. Gravers vragen niet altijd informatie op over de ligging van kabels en buizen. En als ze dat wel doen, krijgen ze vaak onjuiste gegevens. Als de gegevens wel kloppen, wordt er niet lang altijd zorgvuldig gebruik van gemaakt. Daarom komen er nieuwe regels, waarbij de rol van het Kabels- en Leidingen Informatiecentrum (KLIC) wordt bezien.

Nu is een melding van graafwerkzaamheden bij KLIC niet wettelijk verplicht. Volgens de bewindslieden is de kennis over de ligging van grote transportleidingen 'zeer nauwkeurig'. Het gaat dan onder meer om leidingen voor transport van gevaarlijke stoffen en hogedrukleidingen van de Gasunie. Bij kabels en leidingen voor telecommunicatie, omroep en energie is de kennis 'in het algemeen goed', zo concluderen de ministers.

Een groot deel van de onderbrekingen in de energielevering wordt veroorzaakt door incidenten bij graafwerkzaamheden en daarbij 'kunnen onveilige situaties ontstaan'.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief