Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tilburg pakt criminele Antillianen keihard aan

26 jul 03

Politie, gemeente en welzijnswerk in Tilburg gaan de harde kern van de Antilliaanse criminele jongeren in de stad keihard aanpakken. Dat heeft burgemeester Johan Stekelenburg gezegd na een gesprek met welzijnsinstellingen en de politie over de problemen met Antilliaanse jeugd in de stad.

Aanleiding is de roofmoord op de 18-jarige Bart Raaijmakers afgelopen vrijdag. De Tilburger werd in de wijk De Reeshof beroofd van zijn fiets en mobiele telefoon en neergestoken door twee Antiliaanse mannen, een man Suriname en een West-Afrikaanse man.

"Er is een groepje harde criminelen dat de samenleving ontwricht. Die gaan we duidelijk maken dat we hun gedrag niet tolereren", aldus Stekelenburg. Hij schrikt niet terg voor harde maatregelen en wil de Antillianen dicht op de huid zitten. "Als er een incident plaatsvindt, moeten ze er rekening mee houden dat we ook bij hen op de stoep kunnen staan om te kijken of zij erbij betrokken zijn."

De burgemeester is bereid daarvoor op het randje van de wet te balanceren. "Je moet niet de punten en de komma's van de wetgeving hanteren om ze aan te pakken. Ze gebruiken zelf de hardste wapens om hun daden te plegen en opereren totaal zonder scrupules, dan moeten wij niet schromen dat ook te doen. We kunnen ze niet met de handen op de rug aanpakken", aldus Stekelenburg.

De Tilburgse bevolking telt ongeveer twee procent bewoners van Antilliaanse afkomst. Met name de jongere Antillianen plegen veel misdaden en gebruiken daarbij relatief veel geweld, blijkt uit politierapportages. In 2002 was tien procent van de aangehouden verdachten van geweldsmisdrijven van Antilliaanse komaf.

De gewelddadige dood van Raaymakers veroorzaakte veel onrust in Tilburg. Bewoners van de wijk De Reeshof vinden dat de politie en gemeente te weinig doen aan de veiligheid. Jongerenwerkers stelden dat een kleine groep Antilliaanse probleemjongeren al langere tijd voor veel overlast zorgden in het stadsdeel.

Ruim zeshonderd mensen woonden woensdagmiddag de uitvaartdienst voor Bart Raaijmakers bij in de Tilburgse Sint-Lucaskerk. In de kerk waren veel oud-klasgenoten, hockeyvrienden en buurtgenoten aanwezig. Na de dienst werd de jongen gecremeerd.

De raadkamer van de rechtbank in Breda verlengde dinsdag de voorlopige hechtenis van de vier verdachten. Nog niet duidelijk is wie welke rol speelde bij het fatale steekincident. Eén van de verdachten krijgt een psychologisch onderzoek.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief