Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Opnieuw Amerikanen gedood in Irak

27 jul 03

Bij een granaataanval ten zuiden van Bagdad is een Amerikaanse militair om het leven gekomen. Hij was het vijfde Amerikaanse slachtoffer van aanslagen in Irak in 24 uur.

Zaterdag kwamen drie militairen tegelijk om het leven. Ze werden ten noorden van Bagdad door een granaat getroffen terwijl ze een kinderziekenhuis bewaakten. Later werd een soldaat gedood bij een aanval op een konvooi in een buitenwijk van Bagdad.

Sinds de dood van Uday en Qusay, dinsdag, zijn al tien Amerikanen omgekomen. Sinds president Bush op 1 mei de grote operaties in Irak voor voltooid verklaarde, zijn 49 Amerikanen bij guerrilla-aanvallen om het leven gekomen.

De Amerikanen houden aanhangers van Saddam Hoessein verantwoordelijk voor de aanslagen. De afgelopen dagen hebben gemaskerde mannen op Arabische televisiestations wraak gezworen voor de dood van Uday en Qusay. Het is echter niet duidelijk of de recente aanslagen daarmee verband houden.

De meeste moordpartijen vinden plaats in de soennitische driehoek, het thuisland van de verdreven dictator Saddam. Maar de onrust blijft daar niet toe beperkt. Vanmorgen moesten Amerikaanse troepen in de sjiitische heilige stad Kerbala in de lucht schieten om een woedende menigte uiteen te drijven. De moslims beschuldigden de troepen ervan een inwoner van de stad te hebben gedood.

Het is niet duidelijk hoe de Amerikanen de onrust het hoofd willen bieden. Volgens de Washington Post overweegt president Bush de voormalige minister van Buitenlandse Zaken James Baker naar Irak te sturen. Hij zou samen met de gezaghebber Paul Bremer leiding moeten geven aan de wederopbouw van Irak. Bush zou ook op zoek zijn naar andere 'zwaargewichten' voor Irak. Dat zou echter niet betekenen dat hij geen vertrouwen in Bremer meer heeft.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief