Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Riyad in gesprek met Bush over rapport aanslagen

29 jul 03

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken zal dinsdag in Washington overleg voeren over het recent gepubliceerde rapport van het Congres over de aanslagen van 11 september 2001.

Volgens de Amerikaanse zender CNN en The Washington Post wil prins Saoed al-Faisal dat gecensureerde passages uit die rapportage deels of helemaal publiek worden gemaakt. De passages hebben betrekking op de vermeende rol van Saoedische staatsburgers bij de organisatie van de verwoestende aanslagen.

In het rapport wordt kritiek uitgeoefend op de gebrekkige samenwerking tussen de Amerikaanse inlichtingendiensten in de aanloop tot '11-9'. Eveneens concluderen de opstellers dat de Saoedische autoriteiten zich voor en na de aanslagen weinig coöperatief hebben opgesteld. De meeste daders van de aanslagen in de VS kwamen uit Saoedi-Arabië.

Volgens The New York Times van afgelopen zaterdag staat in het gecensureerde deel dat hooggeplaatste Saoedische functionarissen honderden miljoenen dollars hebben doorgesluisd naar 'liefdadigheidsgroepen' en andere organisaties die mogelijk de aanslagen in de Verenigde Staten medefinancierden.

Riyad heeft al verbolgen gereageerd op het publieke deel van de rapportage. Het olierijke land, en bondgenoot van de VS, is nu vooral boos op kritiek van Amerikaanse (Democratische) volksvertegenwoordigers die zeggen dat de VS het Saoedische regime de hand boven het hoofd houdt door niet alle gegevens uit het rapport vrij te geven voor publicatie. Een woordvoerder van het Witte Huis verklaarde tegen CNN niets te weten van een Saoedisch verzoek om de geheime delen alsnog te publiceren.

Een soortgelijk verzoek is overigens al wel ingediend door de Democratische senator Graham, de man die de onderzoekscommissie van het Congres leidde. Hij vindt dat de regering-Bush moet terugkomen op het besluit een klein deel van het rapport geheim te houden. "Dat zou de Saoedische regering in de gelegenheid stellen te antwoorden op vragen die dan naar voren komen, en het biedt Amerikanen de gelegenheid zelf een oordeel te vellen over de vraag die onze echte vrienden en vijanden zijn in de oorlog tegen het terrorisme", aldus Graham in een schrijven aan Bush.

Riyad verzekerde vorige week dat er geen banden zijn tussen het Arabische land en de daders of het terroristennetwerk al-Qaeda van Osama Bin Laden, die ook van Saoedische afkomst is. Ook hebben de Saoedische autoriteiten zich naar eigen zeggen altijd coöperatief opgesteld bij de speurtocht naar terroristen. Met de rapportage van het Congres en de censuur staat opnieuw de relatie tussen de VS en Saoedi-Arabië ter discussie. Washington is altijd voorzichtig geweest in kritiek op de Saoedische machthebbers gezien de nauwe economische (olie), politieke en militaire banden tussen beide naties.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief