Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geluidsopname Saddam over dood zonen

29 jul 03

In een nieuwe geluidsopname van een stem die waarschijnlijk van Saddam Hoessein is, erkend de ex-dictator de dood van zijn zonen Qusay en Uday. Hij noemde de op 22 juli gedode zonen 'martelaren in de strijd tegen Amerika'.

"Ik rouw om het verlies van Uday en Qusay en Mustafa, de zoon van Qusay. Maar wat zij hebben laten zien was een diep geloof in God. En een vertoon van lef tegen de vijand op het slagveld van de heilige oorlog...," aldus de stem op de band.

Het tv-station al-Arabiya in Dubai zond de opname van bijna acht minuten uit. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA onderzoekt nu of de stem inderdaad van de verdreven dictator is. Als de band echt blijkt te zijn, zou dat een einde maken de aanhoudende geruchten dat Uday en Qusay nog in leven zijn.

James Baker
Het Witte Huis is niet van plan om politieke zwaargewicht James Baker naar Irak te sturen, omdat dat de positie van gezaghebber Paul Bremer III kan ondermijnen. Baker was de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken tijdens de Eerste Golfoorlog. De naam van de oud-minister lekte uit via de Washington Post.

De Amerikanen hadden de naam van Baker op een lijst met kandidaten staan, die naar Irak konden worden gestuurd om naast Bremer leiding te geven aan de wederopbouw in Irak. De wederopbouw verloopt niet naar verwachting. Er zijn inmiddels 51 Amerikanen gedood bij Iraakse aanslagen.

Lijfwacht Saddam
In Zuid-Irak is opnieuw een aanslag op een oliepijpleiding gepleegd. Sinds de val van Saddam zijn die leidingen al vaak het doel van aanslagen geweest. De Amerikanen boekten vanmorgen vroeg succes met de arrestatie van een belangrijke lijfwacht van Saddam. Hij werd regelmatig gefotografeerd aan de zijde van de verdreven dictator.

De arrestatie volgde op een razzia in de Iraakse stad Tikrit, waarbij ook gevechtshelikopters werden ingezet. Tikrit is de thuisbasis van Saddam. De lijfwacht werd samen met het hoofd van de veiligheidsdienst in Tikrit en een leider van de Fedayeen-militie opgepakt. Ook werd een grote wapenopslagplaats ontdekt in een voormalig gebouw van de Fedayeen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief