Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Pannekoek stond aan wieg van talloze programma's

30 jul 03

Jop Pannekoek bedacht en regisseerde circa tweeduizend tv-programma's en zogenoemde formats. Hij overleed dinsdag op 60-jarige leeftijd aan slokdarmkanker. Pannekoek was onder meer de regisseur van Van Kooten en Bie. Hij stond derhalve aan de wieg van het Simplistisch Verbond, Jacobse en Van Es, wethouder Hekking en De Vieze Man.

Pannekoek zorgde ook voor de tv-registraties van optredens van cabaretgrootheden als Freek de Jonge, Theo Maassen en Brigitte Kaandorp. Hij maakte zelf documentaires over schrijvers, musici en ook schakers. Pannekoek vervaardigde tevens een reeks operaportretten voor Teleac en was regisseur van bekende programma's als Een Groot Uur U en Rur.

De regisseur was tot vrij recent actief voor het Rotterdams Dagblad en TV Rijnmond. Zo maakte hij portretten van prominente Rotterdammers onder de titel Roets. De televisie van de laatste jaren kon hem weinig meer bekoren, bleek uit een interview ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag met het Rotterdams Dagblad: "Zoveel onzin. De televisie is tegenwoordig een doorgeefluik voor pratende, gladde koppen, maar zou er ook moeten zijn voor mensen die iets kùnnen. Muzikanten, schrijvers, dichters, ze raken verborgen."

Pannekoek was zelf in 1967 met tv in aanraking gekomen. Hij was net begonnen als zanger van luisterliedjes, toen de TROS hem een regiecursus aanbood. Hij deed verder niet gewichtig over zijn vak: "Regie is geen vak, het is een soort hobby", zei hij in Broadcast Magazine. "Het maken van televisie is in twee weken uitgelegd."

Pannekoek bezat een enorm video-archief. "Weggooien behoort niet tot mijn eigenschappen en ook alle opnamebanden bewaar ik altijd", schreef hij op zijn internetpagina. De stad Rotterdam onderscheidde Pannekoek in mei dit jaar. Hij ontving de Erasmusspeld voor zijn staat van dienst, met name voor de manier waarop hij de naam van Rotterdam en zijn bewoners heeft uitgedragen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief