Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Soldaten Irak beschermen tegen verarmd uranium'

30 jul 03

Nederlandse soldaten in Irak moeten standaard uitgerust worden met een zwaar stofmasker. De militaire vakbond AFMP/FNV wil de militairen hiermee beschermen tegen de schadelijke invloeden van verarmd uranium dat in de provincie al-Muthanna zou liggen. Dat heeft een woordvoerder van de AFMP woensdag gezegd.

De vakbond uitte al eerder haar bezorgdheid over de aanwezigheid van verarmd uranium, dat gebruikt wordt in munitie, tegenover minister Kamp van Defensie en minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken. Volgens de ministers is er in al-Muthanna geen munitie gebruikt met verarmd uranium.

Woensdag heeft de militaire vakbond een brief aan minister Kamp gestuurd waarin de bond nogmaals vraagt of er verarmd uranium in al-Muthanna ligt, en of daar onderzoek naar is gedaan. Volgens de woordvoerder van de AFMP is een onderzoek van de Nederlandse onderzoeksgroep RISQ aanleiding voor de brief. "Uit veldonderzoek door RISQ blijkt dat er wel degelijk verarmd uranium in de provincie van de Nederlandse militairen ligt. Misschien is minister Kamp niet goed voorgelicht door de Amerikanen, wij willen zeker weten of er uranium ligt of niet", vindt de AFMP-woordvoerder.

Mocht er verarmd uranium in al-Muthanna liggen, dan wil de militaire vakbond dat er afdoende maatregelen getroffen worden. "Alleen een mondkapje en handen wassen zijn dan niet voldoende", aldus de woordvoerder.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief