Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eerste Ecowas-troepen naar Liberia

31 jul 03

Nigeriaanse militairen van een West-Afrikaanse vredesmacht vertrekken maandag naar Liberia. Dat heeft de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) vandaag in de Ghanese hoofdstad Accra besloten. President Taylor krijgt na de stationering nog drie dagen de tijd om te vertrekken.

Het is de bedoeling dat Taylor vervolgens in ballingschap gaat in Nigeria. Maar een woordvoerder van de Liberiaanse president heeft al laten weten dat Taylor niet zonder meer met dit tijdschema instemt. Dat hangt af van de onderhandelingen die de regering en de Liberiaanse opstandelingen in Ghana voeren, zei de woordvoerder.

Taylor heeft de komst van een vredesmacht steeds als voorwaarde gesteld voor een machtsoverdracht. De Liberiaanse president zei zelf voor de nieuwszender CNN dat hij volgende week naar Nigeria vertrekt om daar in ballingschap te leven.

Een woordvoerder van het Witte Huis liet weten dat Taylor die toezegging moet nakomen. De Amerikaanse president Bush heeft de West-Afrikaanse vredesmacht financiële en militaire steun toegezegd. De rest van het geld moet door de Verenigde Naties bijeen worden gebracht.

Bush wil dat de VN dit najaar een grote vredesmacht naar het door een burgeroorlog verscheurde land stuurt. De Amerikanen beroepen zich daarbij op artikel 7 van het VN-handvest. Daarin staat dat een multinationale troepenmacht gewapend mag ingrijpen in een burgeroorlog om zo 'de leefomgeving te beschermen en humanitaire hulp te verlenen'.

Lokale hulpverleners luidden gisteren de noodklok over de humanitaire situatie in Monrovia. In een voetbalstadion in de Liberiaanse hoofdstad dreigen bijna 52.000 vluchtelingen te verhongeren.

Het Internationale Rode Kruis is er sinds de gevechten tussen de volgelingen van president Taylor en de LURD-opstandelingen op 18 juli weer oplaaiden, niet in geslaagd de noodlijdende bevolking van voedselhulp te voorzien.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief