Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM in hoger beroep in zaak-Veerman

1 aug 03

Waarom het OM toch heeft besloten in hoger beroep te gaan De zaak tegen de Volendamse café-eigenaar Jan Veerman krijgt definitief een vervolg in de rechtszaal. Het Openbaar Ministerie heeft in navolging van de advocaten van Veerman beroep aangetekend tegen de veroordeling van de café-eigenaar. Justitie legt zich neer bij de vrijspraak van barman John V. Eerder had het OM al gezegd af te zien van hoger beroep tegen de vrijspraak van Laura Veerman.

Justitie heeft geworsteld met het besluit om in hoger beroep te gaan. Na de uitspraak op 18 juli heeft het OM contact opgenomen met de slachtoffers van de cafébrand in Volendam om hun mening over de uitspraak te onderzoeken. Volgens persofficier Hartjes is dat gebeurd, maar waren de opvattingen dusdanig verdeeld, dat het OM alsnog de mening wil hebben van een hogere rechter.

Jan Veerman kreeg van de rechtbank in Haarlem wegens dood door schuld een straf opgelegd van twaalf maanden voorwaardelijk, 240 uur taakstraf en ontzetting uit het beroep als horecaondernemer voor twee jaar. De opgelegde straf doet echter "onvoldoende recht aan de ernst van de feiten", aldus Hartjes. Het OM had zestien maanden onvoorwaardelijke celstraf tegen hem geëist.

De advocaten van Veerman lieten eerder deze week al weten dat ze hoger beroep instellen tegen de uitspraak. De raadslieden van Veerman konden toen niet zeggen of ze het hoger beroep inderdaad wilden doorzetten, omdat ze wegens vakantie nog geen gesprek met Veerman hadden kunnen voeren. Omdat de termijn vandaag afliep, hadden ze uit voorzorg het beroep aangetekend.

In de nieuwjaarsnacht van 2001 brak in Veermans café De Hemel een brand uit die aan veertien jongeren het leven kostte. Bijna driehonderd mensen raakten gewond. Een aantal van de slachtoffers is verminkt.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief