Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Baskische jongerenbeweging komt naar Nederland

1 aug 03

De Baskische jongerenbeweging Segi komt dit weekeinde naar Nederland. Segi staat op de zwarte lijst van terreurorganisaties van de Europese Unie. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam zegt niets tegen de activiteiten van Segi in de hoofdstad te kunnen doen. Segi komt naar Nederland om de situatie in het Spaanse Baskenland uit te leggen. Z

Ook wil de jongerenbeweging de poliieke vervolgingen in Spanje en Baskenland aan de kaak stellen en om solidariteit vragen, aldus het Baskenland Informatie Centrum dat bij het bezoek betrokken is. Segi houdt zaterdag in Amsterdam en Nijmegen publieksmanifestaties en 's avonds informatieavonden. In Amsterdam vindt die plaats in krakersbolwerk Vrankrijk.

Voor zondag staat een demonstratie bij de gevangenis in Alphen aan de Rijn op het programma. Daar wacht Alexander Carregui op uitlevering naar Spanje. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een mislukte bomaanslag in Bilbao in september 2002. Daarbij kwamen twee leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA om het leven. Carregui werd begin vorige maand op Schiphol opgepakt.

Segi wordt vaak in verband gebracht met de ETA. De organisatie zou jongeren opleiden voor de ETA. "Dat Segi op de zwarte lijst van de EU staat en in Spanje verboden is, maakt hun bijeenkomsten nog niet illegaal", zegt persofficier van justitie S. de Klerk.

"Het is niet zo dat activiteiten van een organisatie die op zo'n lijst staat meteen deelname aan een criminele organisatie oplevert. Hun activiteiten en bijeenkomsten zijn niet strafbaar. Maar het is bijvoorbeeld wel strafbaar om een dergelijke organisatie geld te geven", aldus De Klerk. Het OM zal de bijeenkomsten wel in de gaten houden. Als bijoorbeeld opruiende taal wordt uitgeslagen, is dat wel weer een strafbaar feit. (Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief