Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Spermakoerier ligt zwaar onder vuur

4 aug 03

De verhuurder van zijn kantoor is afgehaakt, net als het koeriersbedrijf dat zakenman John Michaels had ingeschakeld. Maar zelf gelooft hij nog heilig in zijn internetbedrijf Babydonors.com. Als het goed is kunnen vrouwen daar vanaf september zaad en eicellen bestellen.

Volgens Michaels, een Australiër met een Nederlands paspoort, is het een gat in de markt. Want sinds de Nederlandse wet is aangepast en spermabanken niet meer met anonieme donoren mogen werken, zijn de wachtlijsten alleen maar toegenomen.

De wachttijd bedraagt inmiddels negen maanden tot twee jaar, en zoveel tijd hebben veel ongewenst kinderloze vrouwen gezien hun leeftijd niet meer. Michaels daarentegen kan hen desgewenst al binnen een uur helpen. Hij biedt vrouwen op zijn website Babydonors.com de keuze tussen ingevroren of vers zaad. De laatste variant kan per koerier worden bezorgd. Het is de eerste keer dat een bedrijf in Nederland deze waren via internet aanbiedt.

Sinds Michaels zijn plannen bekendmaakte, heeft hij een storm van kritiek over zich heen gekregen. Met name de levering van vers zaad kan volgens velen niet door de beugel, omdat dat niet is onderzocht. Ingevroren zaad wordt minimaal negen maanden in quarantaine gehouden. In die tijd wordt de gezondheid van de donor gecontroleerd.

Kees de Bruin, hoofd van de spermabank van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), is één van de critici. Hij noemt Michaels in het Radio 1 Journaal 'een ordinaire zakenman', die veel geld wil verdienen aan het leed van ongewenst kinderloze vrouwen. Zijn grootste bezwaar is dat vrouwen 2500 euro moeten neertellen voor sperma dat voor hetzelfde geld onvruchtbaar kan zijn. "Wij moeten in het LUMC tweederde van het materiaal vernietigen, omdat het niet aan de kwaliteitseisen voldoet."

Michaels geeft toe dat hij net zo lief een handel in autobanden was begonnen, als daar evenveel vraag naar was geweest. Maar hij heeft ook idealistische motieven. Hij denkt met name lesbische en alleenstaande vrouwen, die niet gemakkelijk aan bod komen bij een spermabank, te kunnen helpen hun kinderwens te vervullen. "Mits ze toestemming hebben van hun arts en gynaecoloog."

De kantoorverhuurder en het bedrijf dat het verse sperma moest gaan rondbrengen zijn teruggeschrokken voor de kritiek. De Inspectie van de Volksgezondheid heeft een onderzoek aangekondigd, maar Michaels blijft positief.

"Ik ben niet bang voor zo'n onderzoek, maar vind het juist goed. Als het leveren van vers sperma niet mag, richten wij ons op onze andere diensten. Wij gaan geen dingen buiten de wet om doen. Het wordt allemaal honderd procent legaal." Aan donoren heeft hij ondertussen geen gebrek. Die bieden zich dagelijks bij bosjes aan. "Als het zo doorgaat hebben we er binnen drie maanden meer dan alle spermabanken in Nederland bij elkaar."

De Bruin van het academisch ziekenhuis in Leiden zegt daarop cynisch: "Wij krijgen ook veel aanbiedingen, maar de helft van de mannen komt uiteindelijk niet opdagen. Dan blijkt het toch een geintje te zijn geweest of vinden ze het veel te eng."

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief