Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vakbond krijgt vragen over warmte

5 aug 03

FNV Bondgenoten heeft maandag ongeveer honderdtelefoontjes van leden gekregen met vragen over de warmte. Zo willen werknemers bijvoorbeeld weten hoe warm het mag zijn op de werkplek en hebben ze vragen over tropenroosters en kledingvoorschriften. Dat liet een woordvoerder maandag weten.

Op de internetpagina van de bond (www.arbobondgenoten.nl) staan adviezen over de warmte voor werknemers. Zo kunnen mensen lezen welke bepalingen de Arbo-wet kent over onder meer het klimaat waarin mensen op verantwoorde wijze kunnen werken. Ook staat er wat de maximaal werkbare temperatuur voor (zittend) kantoorwerk is (30 graden), licht werk (28 graden) en intensief werk (26 graden).

Boven de 26 graden Celcius is volgens de vakbond sprake van extra belasting. Bedrijven moeten dan kijken of ze kunnen zorgen voor koele ruimtes om te pauzeren of extra ventilatie. Als de temperatuur boven het maximum uitkomt, moet volgens FNV alles worden gedaan om de belasting zo laag mogelijk te houden, zoals korter werken, zo kort mogelijk aaneengesloten werken, aangepaste kleding en veel drinken.

Ook staan er op de site waarschuwingen voor mensen die buiten werken, zoals postbodes, bouwvakkers, boswachters en agrariërs. Aangezien zij worden blootgesteld aan direct zonlicht (UV-straling), lopen ze een verhoogde kans op huidkanker. Aangeraden wordt bijvoorbeeld de zon tussen 12.00 en 15.00 uur te mijden, iets op het hoofd te dragen en zich in te smeren met zonnebrand met een hoge factor.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief