Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Toestel El Al verliest onderdelen

6 aug 03

Op luchthaven Schiphol is zondagavond omstreeks 18.00 uur een toestel van El Al geland dat boven Nederland twee platen is verloren en een klapband had. Dat heeft een woordvoerder van de Luchtvaartpolitie maandagochtend meegedeeld.

Omwonenden van de luchthaven belden zondagavond met de politie nadat ze zagen dat het vrachtvliegtuig onderdelen verloor. Na aankomst op Schiphol bleek het toestel twee zogenoemde huidplaten te missen. Een plaat van 80 bij 80 centimeter is gevonden in Langeraar, op de grens van Zuid-Holland en Noord-Holland. Een kleiner L-vormig stuk is nog zoek.

Het vrachtvliegtuig, een Boeing 747-200, was volgens het hoofdkantoor van EL Al in Tel Aviv onderweg van New York naar Frankfurt. Tijdens het opstijgen van de luchthaven JFK in New York sloeg een van de banden van het landingsgestel lek. De bemanning kreeg vervolgens van het hoofdkantoor opdracht uit te wijken naar Amsterdam. Op Schiphol is de onderhoudsbasis voor vrachtvliegtuigen van El Al in Europa. Het El Al-hoofdkwartier spreekt slechts van één verloren niet-metalen onderdeel van het vliegtuig, dat onderweg los raakte.

Aan boord waren drie bemanningsleden en een passagier. Het vliegtuig vervoerde een "standaard, goedgekeurde lading", aldus een woordvoerder in Tel Aviv. Volgens een woordvoerster van de Luchtverkeersleiding maakte het toestel een voorzorgslanding, waarbij de laagste graad van voorzorgmaatregelen werd getroffen. Dit betekent dat de brandweer de landing begeleidde.

Vlak voor het vliegtuig aankwam, kreeg de verkeersleiding veel telefoontjes over de onderdelen die het verloor. Dat was geen aanleiding voor verdere maatregelen. De Raad voor de Transportveiligheid heeft een onderzoek ingesteld, maar kan nog niets zeggen over het aantal ontbrekende delen. Een woordvoerder noemt het vooralsnog onverklaarbaar dat twee delen van het vliegtuig zijn losgeraakt. El Al heeft een commissie ingesteld die het incident, in samenwerking met de Nederlandse betrokkenen, gaat onderzoeken.

Volgens een woordvoerder van de raad vliegen er honderden exemplaren van dit type vrachtvliegtuig over de wereld. Er is volgens hem geen directe aanleiding om alle 747-200's aan de grond te houden. "Dat moet uit het onderzoek blijken". De uitslag verwacht hij pas over een halfjaar tot een jaar. Het vrachtvliegtuig zal volgens het hoofdkantoor van El Al maandag de vlucht weer kunnen hervatten. De Raad voor de Transportveiligheid gaf het toestel in de loop van maandagmorgen vrij.

In 1992 stortte een El Al-toestel van hetzelfde type 747 neer op twee flats in de Amsterdamse Bijlmermeer. Hierdoor kwamen 43 mensen om het leven, onder wie de bemanning van het vrachtvliegtuig.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief