Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bremer: dreiging aanslagen op coalitietroepen

10 aug 03

Honderden leden van de militante organisatie Ansar al-Islam bereiden in Irak grote terroristische aanslagen voor op de daar aanwezige coalitietroepen. Dat zegt de Amerikaanse bestuurder in Irak, Paul Bremer, in een interview met The New York Times. Ansar al-Islam is de organisatie van mullah Krekar.

Bremer doet zijn uitspraken kort na de aanslag op de Jordaanse ambassade in Bagdad, waarbij afgelopen donderdag zeventien mensen omkwamen. Jordanië was een bondgenoot van Amerika tijdens de oorlog in Irak. Volgens Bremer is het mogelijk dat Ansar al-Islam betrokken is bij deze aanslag.

Hij oppert dat de bomaanslag mogelijk de eerste is in een hele reeks terroristische acties in Irak. De VS heeft Ansar al-Islam op de internationale lijst van terroristische organisaties staan en ziet in de leider mullah Krekar een gevaarlijke moslimfundamentalist. Volgens de Amerikanen is Krekar de schakel tussen Saddam Hoessein en al-Qaeda.

Gisteren liet de Arabische nieuwszender al-Arabiya een videoband zien waarop vijf gemaskerde mannen beloven hun guerrilla-oorlog tegen de door de Amerikanen geleide bezettingsmacht in het land voort te zetten. Zij zeggen dat ze de tijdelijke regering van Irak niet erkennen.

Op de video zeiden de mannen dat ze tot de organisaties 'Witte Vlaggen', 'Moslim Jongeren' en 'Leger van Mohammed' behoren. "We willen tegen andere organisaties zeggen dat een guerrillaoorlog de enige manier is om het land te bevrijden en dat de buitenlandse troepen die hier naar toe zijn gestuurd aangevallen moeten worden", aldus een van hen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief