Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Harde aanpak muziekruil op internet

12 aug 03

Particulieren die in Nederland films, muziek of software aanbieden via internet, worden vanaf dit najaar hard aangepakt. Dat stelt de stichting Brein (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland), die opkomt voor de auteursrechten van artiesten en producenten.

Tot nu toe concentreerde de stichting zich vooral op professionele 'piraten' die op grote schaal cd's kopiëren. Met het vervolgen van particulieren volgt de organisatie de harde lijn van de VS, Italië en Denemarken. Daar kregen al enkele duizenden consumenten een schikking aangeboden, van soms 10.000 dollar. Wie niet betaalt, riskeert een rechtszaak én een veroordeling tot het betalen van een nog hogere schadevergoeding.

Brein wil vooral particulieren gaan vervolgen die veel materiaal aanbieden via software als KaZaA, Gnutella en Grokster. Andere internetters kunnen dat materiaal van het net halen zonder dat er rechten worden betaald aan de artiest of producent. De muziekindustrie zegt daardoor enorme schade te lijden.

Brein richt zich niet op de mensen die bestanden downloaden, maar op de aanbieders. En dan vooral de 'grootverbruikers'. Waar de grens ligt tussen een normale en een grote hoeveelheid materiaal, is niet echt duidelijk. Aangezien het aanbieden van auteursrechtelijk materiaal sowieso strafbaar is, is helemaal niets aanbieden de veiligste optie.

Directeur Kuik van Brein meldt dat de voorbereidingen voor een harde aanpak op schema liggen. Na de zomer nemen alle betrokken partijen een definitieve beslissing. "We hebben een gerechtelijk bevel nodig om gegevens van particulieren bij de providers van de grootaanbieders los te krijgen, maar daarna ligt de weg open voor een rechtszaak", aldus Kuik.

(Bron: ANP/NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief