Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NAVO neemt ISAF-commando over

12 aug 03

Nederland en Duitsland hebben maandag het commando over de internationale vredesmacht in de Afghaanse hoofdstad Kabul, ISAF, overgegeven aan de NAVO. De overdracht gebeurde in het bijzijn van de Afghaanse president Hamid Karzai, de Duitse minister van Defensie Peter Struck en de Nederlandse plaatsvervangend chef-defensiestaf luitenant-generaal P. Godderij.

De Nederlandse en Duitse militairen hebben de missie in Kabul een half jaar geleid. Het is voor het eerst in haar 54-jarige geschiedenis dat de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie buiten Europa een operatie uitvoert. Er doen 35 Nederlandse militairen aan mee. Zij maken deel uit van het hoofdkwartier van de missie.
De Duitse minister Struck waarschuwde dat Afghanistan niet mag terugvallen in anarchie en chaos. Het land mag niet opnieuw een basis voor het wereldwijde terrorisme worden, zoals tijdens het Taliban-regime. De NAVO moet daar volgens hem nu voor zorgen. "Er is nog veel werk te doen." Volgens Struck zijn er 'activiteiten in binnen- en buitenland die destabiliteit van Afghanistan bedreigen'.

Mogelijk wordt het mandaat van de vredesmacht onder gezag van de NAVO uitgebreid. De alliantie is eventueel bereid om ook in andere Afghaanse steden de rust en orde te herstellen, zo maakte een woordvoerder bekend.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief