Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Al-Aqsa en Hamas eisen aanslagen op

12 aug 03

De twee zelfmoordaanslagen in Israël, waarbij twee Israëliërs omkwamen, zijn opgeëist door de Palestijnse groeperingen al-Aqsa Martelaren Brigade en Hamas. De Israëlische premier Sharon weigert in reactie 76 Palestijnse gevangenen vrij te laten.

De aanslagen vonden vanmorgen vroeg binnen een uur na elkaar plaats. Het zijn de eerste grote aanslagen sinds de militante Palestijnse groeperingen Hamas, Islamitische Jihad en Fatah op 29 juni een staakt-het-vuren afkondigden. De al-Aqsa Martelaren Brigade is een afsplitsing van president Yasser Arafats Fatah-beweging.

De eerste aanslag, die is opgeëist door de al-Aqsa Martelaren Brigade, vond plaats bij de ingang van een klein winkelcentrum in Rosh Haayin bij Tel Aviv. De dader droeg een bom in zijn rugzak. Hij kwam om, evenals een Israëliër. Er zijn zeker tien gewonden gevallen.

De tweede bomaanslag, die door Hamas is geclaimd, bij de joodse nederzetting Ariel op de Westelijke Jordaanoever, werd gepleegd door de bestuurder van een auto. Hij liet explosieven op zijn lichaam ontploffen, toen hij drie Israëliërs bij een bushalte passeerde. Eén van hen werd gedood, de anderen raakten zwaargewond.

Hamas en de al-Aqsa Martelaren Brigade hebben laten weten dat de aanslagen een reactie zijn op de aanval die Israël nog geen week geleden uitvoerde op Nablus. Daarbij werden vier Palestijnen, onder wie twee Hamas-militanten, en een Israëlische soldaat gedood.

De Palestijnse premier Abbas heeft de aanslagen veroordeeld. Hij voegde er echter wel aan toe dat dagelijkse Israëlische militaire acties in Palestijnse gebieden een reactie uitlokken.

Sharon stelde in een reactie dat het vredesproces niet kan worden voortgezet, als het terrorisme niet volledig ophoudt. Hij voorkwam de vrijlating van 76 Palestijnen, die voor later vandaag op het programma stond. Het is onduidelijk of die gebeurtenis is uitgesteld of afgesteld.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief