Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Reservestroom nodig door uitval centrale

12 aug 03

Landelijk netbeheerder TenneT heeft vandaag een groot deel van de stroomreserve ingezet om de elektriciteitsvoorziening op peil te kunnen houden. Dat was nodig omdat het aanbod daalde door de uitval van de Amercentrale in Geertruidenberg. Eigenaar Essent wil dit bevestigen noch ontkennen.

Het inzetten van de extra capaciteit was niet alleen nodig omdat het aanbod van stroom terugliep, maar ook omdat de vraag opliep. De vraag naar elektriciteit bereikte een piek van 12.550 megawatt, hoger dan TenneT had verwacht. Maandagmorgen was de reservecapaciteit opgelopen van 390 naar 490 megawatt. Daarvan heeft Tennet iets minder dan 400 megawatt moeten inzetten. Dat betekent dat er een kleine 100 megawatt aan reserve overblijft.

Vanmorgen meldde TenneT dat 'Code Rood', die sinds gisteren van kracht is, voorlopig wordt aangehouden. Het elektriciteitsnet houdt er nog steeds rekening mee dat meer stroomtekorten kunnen ontstaan. Ze roept consumenten dan ook op zuinig te zijn met energie. De oproep blijft van kracht zolang de reservecapaciteit onder de 700 megawatt blijft.

Door de hitte kunnen elektriciteitscentrales niet op volle toeren draaien omdat het koelwater uit rivieren te warm is. De reserves bij de centrales zijn daardoor minimaal. Gisteren werd ook gewaarschuwd voor stroomtekorten, maar de dreigende problemen bleven uit. De temperatuur van het rivierwater is inmiddels al iets gedaald en naar verwachting wordt Code Rood in de loop van de week omgezet in Code Oranje.

Als TenneT door zijn reserves heen is, zit Nederland niet direct in het donker. De netbeheerder kan dan het noodvermogen aanspreken. Mocht dat niet voldoende zijn, dan kan de export van stroom verboden worden. De volgende stap is het gedogen van een hogere temperatuur van het koelwater, dat elektricteitsproducenten na gebruik op het oppervlaktewater lozen. Pas op het moment dat al die maatregelen niet helpen, vallen de lampen uit.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief