Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bikker voor de rechter, Hoogendam overleden

13 aug 03

De Nederlandse oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker staat op 8 september in Duitsland terecht voor moord. Een andere Nederlandse oorlogsmisdadiger, Dirk Hoogendam, is op 81-jarige leeftijd overleden. Beiden waren tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de SS. Minister Donner vroeg Duitsland in juli om uitlevering van de oud-SS'ers.

Voor Hoogendam, bekend als 'de schrik van Hollandscheveld' omdat hij gevangenen martelde en mishandelde, is dat nu te laat. Hoogendam leefde jarenlang anoniem in Duitsland tot de Telegraaf hem op het spoor kwam.

Bikker, met de bijnaam 'De beul van Ommen', staat waarschijnlijk in Duitsland terecht. Hij heeft als bewaker in kamp Erica, bij Ommen, in 1944 de verzetsstrijder Jan Houtman doodgeschoten.

De nu 87-jarige Bikker beroept zich op noodweer. Omdat veel misdaden, waaronder doodslag, zijn verjaard, kan Bikker alleen veroordeeld worden voor moord. Aanklager Maass moet voor de rechtbank bewijzen dat de moord op Houtman 'wreed' was, anders is er volgens het Duitse strafrechtssysteem geen sprake van moord.

De aanklager heeft de afgelopen jaren vijftien Nederlandse getuigen verhoord. Ook sprak hij tweemaal met Bikker zelf. Bikker zou ook betrokken zijn bij de moord op onderduiker Herman Meijer. Volgens de officier van justitie is daar echter onvoldoende bewijs voor.

Bikker werd, evenals Hoogendam, na de oorlog in Nederland veroordeeld tot de doodstraf. Die veroordelingen werd later omgezet in levenslang. Beiden wisten te vluchten naar Duitsland. Daar verkregen zij het Duitse staatsburgerschap. Hierdoor werd uitlevering aan Nederland onmogelijk.

Minister Donner vroeg Duitsland in juli zes Nederlandse oorlogsmisdadigers, onder wie Hoogendam en Bikker, te arresteren. De Duitse justitie toonde zich bereid de oud-SS'ers in hechtenis te nemen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief