Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Stroomstoring treft oosten VS en Canada

15 aug 03

In Cleveland, Detroit en delen van New York is de stroomvoorziening hersteld nadat gistermiddag in het noordoosten van de VS en een deel van Canada de stroom was uitgevallen.

De oorzaak van het in korte tijd uitvallen van de 21 centrales is nog onbekend. Een terroristische aanslag wordt echter uitgesloten. Het kan nog dagen duren voordat de toestand overal weer normaal is.

De elektriciteit viel even voor het spitsuur, om 16.00 uur lokale tijd (rond 22.00 uur Nederlandse tijd), uit in onder andere New York, Detroit en Cleveland in de Verenigde Staten en Toronto en Ottawa in Canada. Gouverneur George Pataki van de staat New York, heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Ook in de Canadese provincie Ontario is de noodtoestand van kracht, nadat een derde van de bevolking zonder stroom was komen te zitten. De autoriteiten waarschuwen dat het nog wel twee dagen kan duren voordat iedereen weer elektriciteit heeft.

Het vliegverkeer in zowel de VS als Canada heeft een tijdlang hinder ondervonden van de stroomstoring. Op de drie grote luchthavens van New York (Newark, John F. Kennedy en LaGuardia) strandden duizenden passagiers.

De luchthavens waren wel in staat vliegtuigen te verwerken, maar de autoriteiten stonden geen vluchten toe omdat de passagiers en hun bagage niet goed meer konden worden gecontroleerd. Vliegtuigen die in de lucht hingen, mochten wel landen. Met noodaggregaten werden de vitale systemen van de verkeerstorens draaiende gehouden.

Inmiddels zijn alle vliegrestricties in New York opgeheven. Ook in Cleveland, Toronto en Ottawa is de situatie weer normaal. In Londen, Parijs en Frankfurt hebben enkele vluchten naar de VS en Canada vertraging opgelopen.

Ongeveer 350.000 metroreizigers hebben vastgezeten in de ondergrondse. Pas na uren konden ze worden bevrijd uit de snikhete treinstellen. Het metronetwerk zal naar verwachting nog de hele dag stilliggen. Er zijn geen berichten over gewonden, maar wel meldingen van mensen met paniekaanvallen en verschijnselen van oververhitting.

Kort na het begin van de stroomuitval trokken tienduizenden de straten op. Velen ontvluchtten hun huizen omdat de airconditioning het niet meer deed. Burgemeester Bloomberg van New York heeft zijn stadsgenoten geprezen voor de kalmte die ze bewaard hebben. Sommige New Yorkers begonnen op eigen initiatief het verkeer te regelen nadat de verkeerslichten waren uitgevallen.

In een verklaring zei president Bush dat de gigantische stroomstoring 'zeker niet het werk was van terroristen'. Bloomberg had dat al eerder benadrukt. "Ik kan u op dit moment met 100 procent zekerheid zeggen dat er geen enkele aanwijzing is voor wat voor terrorisme dan ook", aldus de burgemeester. Toch zijn, volgens de autoriteiten uit voorzorg, boven het noordoosten van de VS extra patrouillevluchten.

De stroomstoring begon in een centrale bij de Niagarawatervallen op de Canadees-Amerikaanse grens. Van daaruit verspreidde hij zich als een kettingreactie. In niet meer dan drie minuten gingen 21 centrales plat. De rookwolken boven een elektriciteitscentrale bij New York zijn ontstaan doordat de centrale zichzelf automatisch uitschakelde.

Voor zover bekend zijn er nergens gewonden gevallen. Ziekenhuizen en de gevangenissen kwamen niet in problemen omdat zij op stroom van noodaggregaten overgingen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief