Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuwe grote aanslag VS 'zeer waarschijnlijk'

18 aug 03

Een nieuwe aanslag van het formaat van 11 september 2001 is in de Verenigde Staten 'zeer waarschijnlijk'. Dat staat in een risicoschatting van het vooraanstaande Britse marktonderzoeksbureau World Markets Research Center (WMRC). Het Londense onderzoeksbureau bekeek van 186 landen hoe groot de kans is dat er in het land in kwestie binnen het jaar een grote aanslag wordt gepleegd.

Colombia komt op één, gevolgd door achtereenvolgens Israël, Pakistan en de Verenigde Staten. Engeland staat op de tiende plaats en is daarmee het hoogst genoteerde Europese land. Helemaal onderaan de lijst prijkt Noord-Korea. Dat land is veilig voor terrorisme omdat het wordt gecontroleerd door een totalitair regime, menen de onderzoekers.

Het WMRC levert 'strategische informatie' aan overheden, universiteiten, banken en multinationals. Onder meer verzekeringsmaatschappijen hebben belang bij de informatie. Voor zijn jaarlijkse 'terrorisme-index' kijkt het bedrijf onder meer naar het aantal aanslagen dat in een land heeft plaatsgevonden, het aantal aanslagen dat is verijdeld en de mate waarin terroristen gemotiveerd zullen zijn om een aanslag te plegen.

Op het onderzoek valt wel wat af te dingen. Zo kijkt het WMRC niet naar de maatregelen die een land neemt tegen terrorisme. Bovendien is het de vraag wat terrorisme precies is, zo leren bijvoorbeeld de aanslagen in Irak.

De toptien van landen met de grootste kans op een terroristische aanslag:

1. Colombia
2. Israël
3. Pakistan
4. Verenigde Staten
5. Filippijnen
6. Afghanistan
7. Indonesië
8. Irak
9. India
10. Verenigd Koninkrijk / Sri Lanka

(Bron: NOS Nieuws)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief