Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geweld en sabotage in Irak eisen hun tol

18 aug 03

De oliepijpleiding tussen Kirkuk in het noorden van Irak en het Turkse Ceyhan is voor de tweede keer in drie dagen getroffen door een explosie. Het is zo goed als zeker dat het om sabotage gaat. Tegenstanders van de vredesmacht hebben ook een waterleiding opgeblazen en een aanval gepleegd op de gevangenis.

De reparatie van de cruciale 950 kilometer lange oliepijplijn, die pas enkele dagen geleden weer in gebruik was genomen, kan nog twee weken duren. Nu de olie-export langs deze weg stilligt, loopt Irak dagelijks zeven miljoen dollar aan inkomsten mis.

In het zuiden van Irak hapert de olieproductie eveneens. Door elektriciteitscentrales die uitvallen en plunderaars die het gemunt hebben op het koper in de elektriciteitskabels, loopt de winning grote vertraging op.

Bij een bomexplosie bij een waterleiding in het noorden van de hoofdstad Bagdad zaten ongeveer 300.000 mensen de hele dag zonder water. De toevoer werd afgesloten omdat de de straten onderliepen en de waterdruk wegviel. In de buis zat een gapend gat met een diameter van 1,6 meter. Dankzij de inzet van veel werknemers werd het gat sneller dan verwacht gedicht.

Volgens een medewerker van het waterbedrijf was de leiding gesaboteerd. Ooggetuigen zagen twee mannen op motoren wegrijden, nadat ze een zak met explosieven bij de buis hadden neergelegd. In Bagdad loopt de temperatuur dezer dagen regelmatig op tot boven de vijftig graden. Inwoners van de miljoenenstad haasten zich naar de winkel om water in flessen te kopen, maar die waren snel uitverkocht.

Bij een mortieraanval op een Iraakse gevangenis in een buitenwijk van de hoofdstad zijn zeker zes Iraakse gevangenen om het leven gekomen. Ongeveer zestig anderen raakten gewond.

Cameraman Mazen Dana van het persbureau Reuters kwam om het leven toen hij de gevolgen van de aanslag op de gevangenis vanaf de straat filmde. Vermoedelijk is hij doodschoten door Amerikaanse militairen. Op de laatste beelden die hij filmde is een Amerikaanse tank te zien die op hem toerijdt. Vanaf die tank wordt geschoten en daarna valt de camera op de grond.

De afgelopen dagen is het aantal aanvallen op de vredesmacht opgevoerd. Zo is in de Zuid-Iraakse stad Basra voor het eerst een Deense militair in Irak om het leven gekomen. De soldaat maakte deel uit van een patrouille die bij een routinecontrole door plunderaars werd beschoten. In het vuurgevecht is de militair vermoedelijk per ongeluk door één van zijn collega's neergeschoten, zo heeft een Deense generaal verklaard.

Bij de schotenwisseling werden twee Irakezen gedood. Zes anderen werden gearresteerd. Denemarken heeft 420 militairen naar Zuid-Irak gestuurd die deel uitmaken van de internationale vredesmacht.

In Bagdad raakten twee Amerikanen gewond, toen ze bij het verlaten van een restaurant werden ze onder vuur genomen. Sinds 1 mei zijn al zestig Amerikanen gedood bij aanvallen van aanhangers van de verdreven dictator Saddam Hoessein.

De Saddam-getrouwen hebben het ook gemunt op Irakezen die samenwerken met de Amerikanen. Gistermiddag werd in de noordelijke stad Mosul een door de vredesmacht aangestelde Iraakse veiligheidsbeambte gedood. Vier anderen raakten gewond.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief