Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Horecabaas in Amsterdam geliquideerd

18 aug 03

Onbekenden hebben in de nacht van zaterdag op zondag de 59-jarige B.L. voor zijn zaak aan de Middenweg in Amsterdam doodgeschoten. De politie heeft de identiteit van het slachtoffer zondag bevestigd.

L. werd geliquideerd toen hij met een aantal familieleden in een auto stapte. Op dat moment stopte een auto achter hen. Uit dat voertuig kwamen een of meerdere personen die het vuur op het slachtoffer opende. L. werd dodelijk getroffen. Volgens buurtbewoners zou het gaan om drie mannen die schoten hebben gelost. Zij vluchtten meteen na de aanslag in de auto, waaruit ze kort daarvoor gekomen waren.

Volgens de politie wijst alles op een afrekening. Kort na het misdrijf trof de politie in Amsterdam Zuidoost een uitgebrande auto aan, waarvan wordt vermoed dat de daders het hebben gebruikt bij de aanslag. De politie zegt nog geen idee te hebben wie achter de liquidatie zit. Een bron zegt zondag dat het slachtoffer een financieel conflict had met een criminele groep.

Het zou gaan om onenigheid over onroerend goed op het Rembrandtplein. Hij zegt dat de criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) van de Amsterdamse politie vorige week van de vermeende onenigheid met bijbehorende risico's op de hoogte is gebracht. De politie wilde hier zondag niet op ingaan.

L. was eigenaar van café-restaurant Frankendael, waarvoor hij is doodgeschoten. Ook was hij projectontwikkelaar en had het wel eens met justitie aan de stok gehad. Zo werd hij in april vorig jaar door het gerechtshof veroordeeld tot een maand voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 3500 euro.

De onroerendgoedhandelaar ging in 1998 eigenhandig over tot het ontruimen van een kraakpand op het terrein van de Amsterdamse Droogdokmaatschappij (ADM). Met de zwaarste shovel die er te huur was en een aantal breedgeschouderde mannen toog hij destijds naar het ADM-terrein.

De krakers lagen op de vroege zaterdagochtend nog te slapen, maar werden klaarwakker toen de grijparm door de muren kwam. De illegale bewoners wisten zich nog net op tijd in veiligheid te brengen. De commissie Van Traa die onder meer onderzoek deed naar de roemruchte IRT-affaire en naar het gebruik van opsporingsmethoden door politie en justitie, maakte melding van L.

Hij werd als onroerend goedhandelaar B. genoemd als een van de zestien ondernemers met criminele antecedenten, die op de Wallen in Amsterdam de touwtjes in handen hadden. Criminele organisaties investeerden enorme bedragen op de Amsterdamse Wallen, constateerde de commissie. Het ging toen vooral om investeringen in onroerend goed die gebruikt werden om zwart geld wit te wassen.

De gemeente Amsterdam begon zelfs een actie om zelf onroerend goed in de hoofdstad aan te kopen, om zo te voorkomen dat nog meer onroerend goed in criminele handen zou vallen. Topcrimineel J. Mieremet deed vorig jaar nog een boekje open over illegale praktijken in de onroerendgoedwereld. Hij beschuldigde de Amsterdamse vastgoedhandelaar W.E. (Endstra) ervan voor hem en andere criminelen geld te hebben witgewassen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief