Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VN-gezant De Mello gedood bij aanslag Bagdad

19 aug 03

De Braziliaanse topdiplomaat en VN-gezant Sergio Vieira de Mello is gedood bij een zware bomaanslag op het VN-hoofdkwartier in Bagdad. Bij de aanslag kwamen in totaal zeventien mensen om en raakten tientallen gewond.

Volgens het Amerikaanse leger is voor het kantoor een cementwagen geladen met explosieven ontploft. Het zou gaan om een zelfmoordaanslag. De wagen kwam recht onder het raam van het kantoor van de 55-jarige De Mello tot ontploffing.

In het VN-hoofdkwartier zijn dagelijks honderden mensen werkzaam, onder meer met de verspreiding van hulpgoederen in Irak. Op het moment van de aanslag waren nog zo'n 300 mensen in het gebouw aanwezig omdat er net een persconferentie was begonnen. Voor de oorlog diende het kantoor, het voormalige Canal-hotel in het noord-oosten van Bagdad, als uitvalsbasis voor de VN-wapeninspecteurs.

Uit de eerste beelden blijkt dat een deel van het vijf verdiepingen tellende hoofdkwartier is ingestort. Mensen graven met blote handen in de puinhopen op zoek naar slachtoffers. De Mello, die enkele maanden geleden werd benoemd als VN-gezant, raakte in eerste instantie zwaargewond. Via zijn mobiele telefoon had hij nog contact gelegd met de hulpverleners. Hij bezweek enkele uren later, nog altijd begraven onder het puin.

De aanslag is nog niet opgeëist. Op 7 augustus vond eveneens een aanslag met een bomauto plaats in Bagdad op de Jordaanse ambassade. Daarbij vielen elf doden en raakten 65 mensen gewond. Voor die aanslag is de verantwoordelijkheid evenmin opgeëist.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie houdt er rekening mee dat de aanslag dinsdag op het VN-kantoor in Bagdad het werk was van de militante organisatie Ansar al-Islam. Het Pentagon onderzoekt of er een relatie is met de aanslag van twee weken geleden.

De dood van De Mello en de omvang van de aanslag hebben wereldwijd tot geschokte reacties geleid. De VN-Veiligheidsraad is in spoedzitting bijeengekomen. De raad zei in een verklaring dat dergelijke aanslagen 'de wil van de internationale gemeenschap niet kunnen breken'. De VN-hulpprogramma's in Irak moeten gewoon doorgang vinden, aldus de Veiligheidsraad. Rusland veroordeelde de aanslag als 'een barbaarse daad'.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft zijn vakantie onderbroken. Hij zei geschokt te zijn door de aanslag. Hij hoopt 'dat de verantwoordelijken snel berecht zullen worden'. De Amerikaanse president Bush noemde de aanslag 'een terreurdaad van de vijanden van vrede'. Volgens Bush geeft de aanslag aan hoe wanhopig de aanhangers van het verdreven regime zijn geworden.

Ook minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken heeft 'met afschuw kennisgenomen' van de aanslag in Bagdad. Volgens een woordvoerster van zijn ministerie gaat De Hoop Scheffer ervan uit dat de VN hun werk in Irak zullen blijven voortzetten. Sergio Vieira de Mello omschreef hij als 'één van de bekwaamste vertegenwoordigers van de VN'. Op het VN-complex in New York zijn de vlaggen van alle landen gestreken en hangt de VN-vlag halfstok.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief