Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NOVA wint Al-Aqsa-zaak

19 aug 03

NOVA heeft de rechtszaak gewonnen die de charitatieve stichting Al-Aqsa twee jaar geleden had aangespannen.

Op 27 maart 2001 zond NOVA een reportage uit over de banden die de Rotterdamse liefdadigheidsstichting Al-Aqsa zou hebben met Hamas. Aanleiding was een van Al-Aqsa afkomstige antisemitische videoband die in december 2000 tijdens het Suikerfeest was getoond op de El-Bilalschool in Amersfoort.

Op grond van gesprekken met anti-terrorismedeskundigen en op basis van stukken van de geheime diensten van Duitsland en Zuid-Afrika kwam NOVA tot de conclusie dat Al-Aqsa een dekmantelorganisatie is van de Hamas. En dat de stichting geld inzamelt voor de Hamas.

Direct na de uitzending spande Al-Aqsa een rechtszaak aan tegen NOVA. NOVA zou de stichting ten onrechte in verband hebben gebracht met (de gewapende tak van) Hamas en met terrorisme.

Na een slepende procedure heeft de meervoudige civiele kamer van de rechtbank Amsterdam alle eisen van Al-Aqsa afgewezen.

Een half jaar na de uitzending in kwestie werd Al-Agsa verboden in Duitsland. Zes maanden geleden bevroor ook de Nederlandse regering de tegoeden van Al-Aqsa Nederland.


Bekijk hier het vonnis (pdf-bestand)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief