Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Arjen Hilbers terug in Nederland

20 aug 03

Arjen Hilbers komt woensdag na zes maanden gijzeling in de Sahara thuis. Woensdagochtend landde de Nederlander samen met zijn Duitse en Zwitserse ex-gijzelaars met een Duits legervliegtuig op luchthaven Köln-Wahn. Met de bus ging de reis vanuit Keulen verder naar Nederland.

Op het vliegveld van Keulen is Arjen Hilbers woensdag ontvangen door zijn familie en de Nederlandse ambassadeur in Duitsland, N. van Dam. Hilbers maakte een blije indruk en stak zijn duim omhoog toen hij uit het vliegtuig stapte. Hilbers oogde erg vermagerd en had een rossige baard.

Op het vliegveld hadden zich ruim honderd journalisten, fotografen en camarateams verzameld. De ex-gegijzelden werden door de plaatselijke autoriteiten afgeschermd van de pers.

In een hotel nabij de luchthaven zijn de voormalige gijzelaars met hun families herenigd. Volgens de Duitse staatssecretaris Jürgen Chrobog zijn de ex-gijzelaars 'moe maar voldaan'. De staatssecretaris die de vlucht vanuit Mali meemaakte, voegde daar aan toe dat het veertiental gezond is en mentaal in goede conditie verkeert. Ook de Zwitsers zijn inmiddels terug in hun geboorteland.

Hilbers werd maandag met zijn dertien lotgenoten overgedragen aan de Malinese autoriteiten. De 35-jarige Nederlander werd al sinds half februari vastgehouden door de Salafistische Groep voor Prediking en Strijd. Deze beweging van extremistische moslims nam hem gevangen toen hij een avontuurlijke motorrit door de Algerijnse Sahara maakte. Op de vlucht voor Het Algerijnse leger namen zij de veertien later mee naar het buurland Mali.

Verschillende media meldden dat er ongeveer 5 miljoen euro aan losgeld is betaald aan de onvoerders. Minister van Buitenlandse Zaken De Hoop Scheffer wil dat niet bevestigen en benadrukt dat Nederland ontvoerders nooit losgeld betaalt.
(Bron: ANP/AFP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief