Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VN vastberaden over rol in Irak

20 aug 03

De Verenigde Naties zullen hun humanitaire missie in Irak voortzetten, ondanks de bomaanslag die dinsdag het hoofdkwartier van de volkerenorganisatie in Bagdad zwaar beschadigde. "We laten ons niet intimideren'', zo zei secretaris-generaal Annan woensdag. De aanslag kostte aan zeker zeventien mensen het leven, onder wie de speciale VN-gezant voor Irak, Sergio Vieira de Mello.

De Veiligheidsraad van de VN heeft de aanslag dinsdag in een spoedzitting veroordeeld als terroristisch. Tal van landen, waaronder ook Iran en Saoedi-Arabië, toonden zich geschokt over de bloedige aanslag waarbij meer dan honderd mensen gewond raakten.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan toonde zich woensdagochtend vastberaden over de toekomst van de VN in Irak. Hij zei dat de organisatie niet wijkt voor terreur, en dat het hulpprogramma voor het Iraakse volk wordt voortgezet.

Hoe de rol van de VN wordt vormgegeven, is echter nog onduidelijk. Volgens ondersecretaris-generaal Shasi Tharoor is niet uitgesloten dat de werkwijze of de inzet van VN-personeel in Irak fors zal veranderen. Tharoor noemde het noodzakelijk om "de aanwezigheid, het personeel en de inzet van VN-mensen" opnieuw te bekijken. "Maar we willen geen overhaaste besluiten nemen'', zo benadrukte hij.

De vermoedelijke zelfmoordaanslag werd dinsdagmiddag uitgevoerd met een enorme hoeveelheid explosieven, die verstopt zaten in een vrachtwagen met cement. Het materiaal ontplofte vlak bij het kantoor van De Mello in het Canal Hotel in Bagdad, dat dienst doet als VN-hoofdkwartier. Het was er druk omdat er net een persconferentie over het ruimen van landmijnen begon.

Sergio Vieira de Mello
De Braziliaan De Mello was door Annan naar Bagdad gestuurd. Hij stond daar voor de moeilijke taak om leiding te geven aan het verbeteren van de levensomstandigheden van de Irakese bevolking. De Braziliaanse president Lula da Silva kondigde een rouwperiode van drie dagen af.

Behalve De Mello, die voor hij stierf urenlang gewond onder het puin lag, zijn nog zes andere slachtoffers geïdentificeerd. Het gaat om twee Filipijnen, een Eyptenaar, Amerikaan, Brit en Canadees. Voor zover bekend zijn er door de aanslag geen Nederlandse slachtoffers gevallen.

Het dodental kan nog verder oplopen. Volgens een woordvoerder van de VN bevinden zich mogelijk nog meer lichamen onder de puinhopen van het gebouw. De hoop op het vinden van overlevenden is echter afgenomen.

Geweld
Met de aanslag lijkt het geweld in Irak een nieuwe fase in te gaan. Niet eerder werd de neutrale volkerenorganisatie er aangevallen.

Het is niet duidelijk wie er achter de aanslag zit of wat het motief is. Het Amerikaanse ministerie van Defensie houdt er rekening mee dat de aanslag het werk was van de militante organisatie Ansar al-Islam. De islamitische Koerdische beweging onderhoudt volgens de VS banden met het terreurnetwerk al-Qaeda.

Jordaanse ambassade
Washington onderzoekt of er een relatie is tussen de aanslag op het VN-kantoor en die op de Jordaanse ambassade bijna twee weken geleden. Door die actie tegen de ambassade kwamen zeker zeventien mensen om het leven.

Net als bij de aanslag op de Jordaanse ambassade, lijken de daders steeds willekeuriger doelen uit te zoeken. De aanslagen, die eerst alleen waren gericht tegen doelen van de Amerikaanse-Britse bezettingsmacht, treffen nu ook partijen die als neutraal gelden in het conflict in Irak.

(Bron: RTR/AFP/ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief