Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verloofde van prins Friso kende criminineel Bruinsma

20 aug 03

Mabel Wisse Smit, de verloofde van prins Johan Friso, ging in haar studententijd om met de topcrimineel Klaas Bruinsma. De Rijksvoorlichtingsdienst beaamt dat ze 'korte tijd tot de bekenden van die meneer' behoorde.

Volgens de RVD speelde de vriendschap zo'n vijftien jaar geleden, toen Wisse Smit (35) in Amsterdam studeerde. De twee zagen elkaar regelmatig bij zeilwedstrijden en zijn volgens De Telegraaf op ten minste één feestje in elkaars gezelschap gesignaleerd.

Wisse Smit zou de banden hebben verbroken, toen haar duidelijk werd dat Bruinsma een crimineel was. In de aanloop naar haar verloving heeft ze de koninklijke familie op de hoogte gebracht van de contacten met Bruinsma. Vervolgens zou de premier zijn ingelicht. De informatie is ook meegenomen in de screening van de verloofde van prins Johan Friso door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, die er geen kwaad in zag.

Klaas Bruinsma werd in 1991 op 37-jarige leeftijd doodgeschoten voor het Hilton-hotel in Amsterdam. Hij leidde toen een grote drugs- en misdaadorganisatie. Halverwege de jaren negentig zou Wisse Smit een relatie hebben gehad met Muhamed Sacirbey, de Bosnische oud-ambassadeur bij de VN en oud-minister van Buitenlandse Zaken die wordt verdacht van verduistering van miljoenen dollars.

Wisse Smit verscheen voor het eerst aan de zijde van prins Friso op de begrafenis van prins Claus, oktober vorig jaar. Op 30 juni werd de verloving bekendgemaakt. Het paar wil in het voorjaar van 2004 trouwen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief