Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dodental aanslag in Bagdad loopt op

20 aug 03

Het dodental als gevolg van de zelfmoordaanslag gisteren op het VN-hoofdkwartier in Bagdad is opgelopen tot 24. Dat heeft Ahmed Chalabi, een prominent lid van de Iraakse interimbestuursraad, gezegd. Iraakse functionarissen vrezen dat er 'nog veel meer doden' onder het puin van het deels verwoeste gebouw vandaan zullen worden gehaald.

De zoektocht is vannacht voortgezet, hoewel de kans dat er nog overlevenden worden aangetroffen gering is. Tot nu toe zijn zeven lichamen geïdentificeerd. Onder de doden bevinden zich naast de VN-gezant De Mello twee Filippijnen, een Amerikaan, een Egyptenaar, een Brit en een Canadees.

Wie achter de aanslag zit, is nog steeds niet duidelijk. Chalabi vermoedt echter dat Saddam-getrouwen 'samen met andere groepen' de aanval hebben uitgevoerd. Net als na de aanslag op de Jordaanse ambassade van twee weken geleden heeft niemand de aanval op het VN-kantoor opgeëist.

Waarnemers wijzen erop dat de oppositiegroepen die zich tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Irak verzetten hun strategie lijken te hebben veranderd. Tot nu toe waren voornamelijk Amerikaanse en Britse soldaten doelwit.

Maar de oppositiegroeperingen richten zich volgens de waarnemers nu op het ondermijnen van de wederopbouw en de infrastructuur van Irak. Zo werd een deel van de noordelijke oliepijplijn in het noorden van Irak afgesloten na een brand en werd voor de tweede keer in drie dagen en werd de waterleiding bij Bagdad opgeblazen.

Naast Saddam-getrouwen houdt het Amerikaanse leger er ook rekening meer dat Ansar al Islam, volgens de VS een lokale afdeling van al-Qaeda, achter de aanslag op het VN-kantoor zit. Washington onderzoekt al of de islamitisch-Koerdische beweging betrokken is geweest bij de bomexplosie bij de Jordaanse ambassade. Vlak na de oorlog maakte het Amerikaanse leger een vermeend opleidingskamp van Ansar al Islam in het oosten van Irak met de grond gelijk.

De leider van Ansar al Islam, mullah Krekar, heeft laten weten dat zijn groepering niet achter de aanslag in Bagdad zit. Dat heeft zijn advocaat tegen een Noorse krant gezegd. Mullah Krekar heeft in Noorwegen een vluchtelingenstatus.

Anderhalve week geleden zei mullah Krekar nog dat hij verwachtte dat leden van Ansar al Islam, met wie hij naar eigen zeggen sinds maart geen contact meer heeft, Amerikaanse doelen zal aanvallen als vergelding voor de Amerikaanse actie in het trainingskamp.

VN-secretaris-generaal Annan heeft vanochtend berichten tegengesproken dat alle buitenlandse VN-werknemers uit Irak zullen vertrekken. Hij zei dat VN vastberaden is om de missie in Irak tot een goed einde te brengen. "We laten ons niet intimideren", aldus de secretaris-generaal. Het is echter nog niet duidelijk of de VN op dezelfde manier zal doorwerken als ze tot nu toe heeft gedaan.

Intussen ruziën de volkerenorganisatie en de Verenigde Staten over de vraag wie verantwoordelijk was voor de beveiliging van het getroffen gebouw. De VN zegt dat de Amerikaanse militairen het gebouw beter hadden moeten beveiligen.

Het Pentagon wijst die beschuldiging van de hand en wijst erop dat VN-functionarissen eerder een strengere beveiliging van het gebouw van de hand hebben gewezen. De VN heeft intussen een diepgaand onderzoek geëist naar de vraag waarom de beveiliging van het hoofdkwartier in Bagdad tekort schoot.

Minister Kamp van Defensie maakt zich er 'geen extra zorgen' over dat de Nederlandse militairen doelwit van aanslagen worden. "Het geweld speelt zich af in en rond Bagdad. De Nederlandse militairen bevinden zich in het zuiden", aldus de bewindsman.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief