Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Esacalatie van geweld in Midden-Oosten

21 aug 03

Het conflict tussen Israël en de Palestijnen is donderdag weer volop opgelaaid door de bloedige aanslag dinsdag in Jeruzalem. Israëlische militairen liquideerden in het Palestijnse Gaza een voorman van de islamitische verzetsbeweging Hamas, Ismail Abu Shanab.

Als reactie kondigden Hamas en de islamitische Jihad aan zich niet meer aan hun eind juni afgekondigde bestanden te houden. De radicale groeperingen hadden de verantwoordelijkheid voor de aanslag in Jeruzalem met twintig doden opgeëist. De explosie was bedoeld als vergelding voor de dood van Palestijnse militanten door het Israëlische leger.

Na de zelfmoordaanslag in Jeruzalem kondigde de Israëlische regering officieel aan de liquidaties van Palestijnse leiders van de intifada (de opstand in de Palestijnse gebieden tegen de Israëlische bezetter) te hervatten. Bij de aanval op de Hamas-leider in het centrum van Gaza-Stad schoten Israëlische gevechtshelikopters drie raketten af op het voertuig waarin Shanab zich bevond. Twee lijfwachten kwamen eveneens om het leven.

De Palestijnse premier, Abbas, veroordeelde het Israëlische optreden fel. Hij noemde "de moord op Shanab en zijn lijfwachten een gruwelijke misdaad". Abbas waarschuwde dat de Israëlische moorden de daadkracht van zijn regering ondermijnen. Hij stelde dat zijn regering zelf de radicale bewegingen wil aanpakken.

Bij een andere aanval donderdag doodden Israëlische militairen in een vluchtelingenkamp bij Tulkarem op de Westelijke Jordaanoever twee jonge Palestijnen. De slachtoffers, 15 en 16 jaar oud, waren broers.

Volgens Palestijnse opgave voerden Israëlische militairen in de nacht van woensdag op donderdag ook acties uit in de steden Nablus, Ramallah en Jenin op de Westelijke Jordaanoever. Over eventuele slachtoffers hier is niets bekend. Uit Jenin en Nablus kwamen berichten van hevige beschietingen.

In Qalqilya zou een Palestijn zijn opgepakt die een zelfmoordaanslag wilde plegen. In Hebron verwoestten militairen het appartement van de familie van de pleger van de aanslag van dinsdag.

In Nablus is volgens Israëlische militaire bronnen sprake van een grootschalige operatie tegen terroristen. Talrijke Palestijnen zouden er zijn gearresteerd. Naar verluidt namen de militairen in de Palestijnse stad ook explosieven in beslag. Israëlische media meldden dat de strijdkrachten de intentie hebben voorlopig in Nablus te blijven.

De Palestijnse premier Abbas legde president Arafat een lijst voor met leden van de islamitische Jihad en Hamas die gearresteerd moeten worden. In een verklaring die na afloop van het beraad tussen Arafat en Abbas werd verspreid, stond niets concreets over acties van het Palestijnse leiderschap tegen militante organisaties. Wel werden de Palestijnse veiligheidsdiensten, die deels sterk aan Arafat zijn gelieerd, opgeroepen zich te houden aan besluiten van de Palestijnse Autoriteit.

Abbas zou volgens het Franse persbureau AFP aan Arafat een ultimatum hebben gesteld om akkoord te gaan met maatregelen tegen Hamas en islamitische Jihad. Anders zouden hij en zijn ministers hun ontslag hebben ingediend.

(Bron: AFP/RTR/ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief