Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Meer dan honderd vrouwen in de vrouwenopvang in direct levensgevaar

22 jan 05

In Nederlandse vrouwenopvanghuizen verblijven op dit moment meer dan honderd vrouwen die in direct levensgevaar zijn omdat ze worden bedreigd door mannen die zich op hen willen wreken.

De dreiging met (eer) wraak leidt ertoe dat deze vrouwen voortdurend in doodsangst leven. Ze vrezen voor hun eigen leven maar ook voor dat van hun kinderen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd op verzoek van NOVA door de Federatie Opvang, het samenwerkingsverband van opvanghuizen voor vrouwen en dat vanavond in NOVA bekend is gemaakt. Verspreid over Nederland zijn er in totaal 2200 vrouwen op geheime plaatsen ondergebracht omdat ze op de vlucht zijn voor hun ex-partners of door familieleden.

Ineke Smidt, directeur van de Federatie zegt vanavond in NOVA: "Wij maken ons ernstige zorgen omdat er al 7 moorden zijn vanwege familie-eer of eerwraak in nog geen 2 jaar en in de laatste maand zelfs 2 dus we denken dat het steeds meer toe gaat nemen"

Vandaag stuurde de Federatie Opvang een brief aan minister Verdonk van Integratie waarin wordt gevraagd om in versneld tempo maatregelen te nemen die dodelijke wraakacties van mannen moeten voorkomen. Aanleiding voor deze oproep vormen de 2 recente wraakacties waarbij drie vrouwen om het leven kwamen. Twee van hen waren cliënten van de vrouwenopvang.

Op eerste kerstdag werden in Ruurlo een Afghaanse moeder en haar dochter vermoord door de ex-man van de dochter. Zaterdag 15 januari jl. werd in Culemborg een 18-jarig Irakees meisje vermoord door haar broer kort nadat ze een baby had gekregen. De vader van de baby viel niet bij de familie in de smaak omdat het meisje was uitgehuwelijkt aan een ander. Volgens de Federatie zijn "deze moorden duidelijk binnen een culturele context te plaatsen en zijn ze eer-gerelateerd. "

De Federatie Opvang vindt dat de politie meer bevoegdheden moet krijgen om in te grijpen bij dreiging van (eer) wraakacties. Directeur Smidt zegt vanavond in NOVA: "Op dit moment kan de politie helemaal niets en wij vinden dat de politie actief moet ingrijpen. Eerst met waarschuwen en als de man doorgaat dan desnoods met vervolgingsacties." Desnoods moet daarvoor de wet worden aangepast, aldus Smidt.

Ook vindt de Federatie dat er meer meldpunten moeten komen voor huiselijk geweld. Die meldpunten moeten ook meer bevoegdheden krijgen om preventief in te grijpen. Smidt: "Die (meldpunten) mogen nu alleen maar advies geven maar wij vinden dat die meldpunten actieve bevoegdheden moeten krijgen bij levenbedreigende situaties.

Tenslotte moeten schoolkinderen op jonge leeftijd worden voorgelicht over de rechten van vrouwen in Nederland.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief