Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Abvakabo wil landelijke staking tegen bezuinigingen

23 aug 03

De ambtenarenvakbond Abvakabo FNV stuurt aan op een landelijke staking om tegen de nieuwe kabinetsbezuinigingen te protesteren. Abvakabo is gepikeerd omdat het kabinet niet geluisterd heeft naar eerdere kritiek van de vakbonden. De ambtenarenbond wil de andere FNV-bonden maandag overhalen tot omvangrijke stakingsacties.

Dat heeft een woordvoerster van Abvakabo zaterdag gezegd. "We wilden eerst rustig en beheerst actievoeren. Maar nu is de maat vol", aldus de zegsvrouw. De landelijke staking zou moeten plaatsvinden rond het najaarsoverleg tussen het kabinet en de sociale partners. Dat overleg staat halverwege oktober op de agenda.

De vakbonden van de FNV hebben eerder deze zomer besloten om voorlopig alleen acties te voeren waarbij ze de werknemers informeren over de gevolgen van de bezuinigingen. Na prinsjesdag wil de FNV ten strijde trekken tegen de kabinetsplannen. Als laatste stap eisen de vakbonden compensatie voor de gevolgen van de bezuinigingen. Abvakabo stelt nu voor een hardere lijn te volgen.

De vakbonden FNV en CNV reageerden eerder deze week al geprikkeld op de bezuinigingsplannen. De bonden zegden meteen ieder overleg met de regering op.

Het kabinet presenteerde vrijdag een extra bezuinigingsronde. Het gaat om een bedrag van 3,9 miljard euro. Daarmee komen de bezuiningsplannen van het kabinet uit op 17 miljard euro.

(Bron: NU.NL)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief